понеділок, 26 січня 2009 09:24

БЮТ - Ющенку: або відставка Стельмаха, або імпічмент Президента

БЮТ - Ющенку: або відставка Стельмаха, або імпічмент Президента
Початок процедури імпічмента Президенту Віктору Ющенку залежатиме від того, чи відправить він у відставку голову Національного банку Володимира Стельмаха.

Про це заявив заступник глави фракції БЮТ Андрій Портнов.

Сьогодні відбудеться позачергове засідання Верховної Ради, скликане її головою Володимиром Литвином за ініціативою 155 депутатів фракції БЮТ. На ньому парламентарії планують заслуховувати звіт глави Національного банку, а також пояснення президента Віктора Ющенка, з якої причини він двічі проігнорував ухвалу ВР про зміну керівництва НБУ.

Надії на те, що в Раді з"являться президент або глава Нацбанку, у депутатів немає, проте в БЮТ підготували підсумкове рішення, не чекаючи їх звіту. В п"ятницю шість представників блоку зареєстрували проект ухвали Верховної Ради "Про усунення голови Національного банку України Стельмаха В. С., першого заступника голови Національного банку України Шаповалова А. У. від посад і призначення виконуючого обов"язки голови Національного банку України". Цією ж ухвалою пропонується призначити в.о. голови НБУ заступника голови банку Олександра Савченка, пише Коммерсант-Украина.

У БЮТ не сумніваються в тому, що парламентська більшість проголосує за дану ухвалу. Проте якщо і після цього Віктор Ющенко відмовиться міняти керівництво НБУ, в БЮТ мають намір почати процедуру імпічменту і створити спеціальну тимчасову комісію Верховної Ради.

"Залежно від того, як діятиме Президент щодо виконання прийнятої парламентом постанови – а вона безпосередньо стосуватиметься діяльності президента в грошово-кредитній сфері і відсутності його подання до парламенту про відставку главу Нацбанку, - парламент і наша політична сила ухвалюватимуть рішення про доцільність подальшого перебування президента на своєму посту", - заявив заступник глави фракції БЮТ Андрій Портнов.

Процедура імпічменту виписана в прийнятому 15 січня Верховною Радою законі "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради". Згідно з чинним законодавством, впродовж 15 днів після прийняття закону президент повинен або підписати його, або повернути до парламенту, скориставшись правому вето.

Заступник глави фракції БЮТ Андрій Портнов не сумнівається в тому, що президентське вето можна буде подолати.

"Якщо Президент накладе вето на закон про ТСК, то, я вас запевняю, воно буде негайно подолано конституційною більшістю парламенту", - розповів він, додавши, що ні прем"єр-міністр, ні перший віце-прем"єр "жодного разу не заявили, що відмовляються від процедури імпічменту".

За словами Портнова, Юлія Тимошенко і Олександр Турчинов "просто публічно провели порівняльний аналіз доцільності проведення цієї процедури на даному етапі".

У свою чергу, заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Пеклушенко сказав: "Що стосується подолання можливого президентського вето на закон про ТСК, то наша позиція відома – ми його долатимемо".

Зараз ви читаєте новину «БЮТ - Ющенку: або відставка Стельмаха, або імпічмент Президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі