вівторок, 02 вересня 2008 14:52

БЮТ пропонує розширити повноваження уряду

БЮТ пропонує розширити повноваження уряду
Депутат Верховної Ради від фракції Блоку Юлії Тимошенко Андрій Портнов пропонує парламенту розширити повноваження Кабінету Міністрів.

Про це сказано в законопроекті N3085 "Про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (про приведення положень цього закону у відповідність до Конституції України), зареєстрованому в Раді 1 вересня.

Зокрема, депутат пропонує надати право прем"єр-міністрові вносити подання про звільнення міністра закордонних справ і міністра оборони.

Наразі, таке надання має погоджуватися з Президентом.

Портнов пропонує виключити із закону норми, про те що Кабмін зобов"язаний забезпечувати виконання актів Президента; Кабмін зобов"язаний відповідати на звернення Президента; у засіданнях уряду може брати участь Президент або уповноважений ним представник, а в засіданнях урядових комітетів можуть брати участь особи, уповноважені Президентом.

Крім цього, депутат пропонує виключити норму, що передбачає, що Кабмін за власною ініціативою або у виконання указів Президента вносить пропозиції й здійснює підготовку законопроектів, а також актів Президента з питань, що належать до повноважень Президента, а також норму про обов"язкове забезпечення Кабміном виконання рішень Ради національної безпеки й оборони, уведених у дію указами Президента, і обов"язки Секретаріату Кабміну відповідати на звернення консультативних служб, створених Президентом.

Законопроект також передбачає надання права прем"єрові вести переговори й підписувати міжнародні договори без керівництва актів Президента.

Передбачається також, що уряд видає обов"язкові до виконання акти-постанови й розпорядження, - не покладаючись на акти Президента.

Крім цього, пропонується позбавити Президента ініціативи підготовки й прийняття актів Кабміну й права ознайомлення зі стенограмою засідань Кабміну.

1 серпня Портнов запропонував парламенту дозволити коаліції вносити кандидатуру на посаду прем"єр-міністра на розгляд Ради, якщо Президент не вніс її в 15-денний строк.

Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ пропонує розширити повноваження уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі