четвер, 10 березня 2011 14:50

БЮТ ініціює розслідування зростання цін на бензин

БЮТ ініціює розслідування зростання цін на бензин

Зростання цін на світлі нафтопродукти в Україні значною мірою спричинене діяльністю наближеної до владних структур фірми "Лівела". Тому у Верховній Раді мають розслідувати діяльність цієї організації.

Про це заявив народний депутат від БЮТ, міністр палива та енергетики опозиційного уряду Олександр Гудима, повідомила прес-служба БЮТ.

За його словами, владі вигідно показувати на Лівію та на те, що робиться на світових нафтових ринках. Однак, на думку опозиційного міністра, на ціну палива на українських АЗС більше впливає внутрішній фактор, зокрема, дії імпортерів.

Він повідомив, що опозиція зареєструвала проект постанови у парламенті про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) із розслідування діяльності "Лівели".

"Ця компанія здійснює понад 50% всього імпорту світлих нафтопродуктів. ТСК має з'ясувати, хто "кришує" цю фірму, а виглядає так, що пан Бойко. Комісія повинна дати відповідь, чому в Україні на корупційних засадах допущено функціонування фірми-монополіста на ринок світлих нафтопродуктів", - підкреслив Гудима.

Окрім того, "бютівець" нагадав про 3,5 млн. тонн нафти, які щорічно видобуває Україна. Збут відбувається через державну компанію "Укрнафта", в якій держава має понад 50% акцій. Однак, ця компанія не виступає регулятором на ринку світлих нафтопродуктів, оскільки, за інформацією БЮТ, реально належить найближчому оточенню Януковича.

"Компанією, де держава має 50% +1 акцію повинен керувати менеджмент НАК "Нафтогазу", а керівник "Укрнафти" має призначатися урядом. Ми знаємо, що пан Коломойський призначив на цю посаду свого представника і з цим погодилось керівництво держави", -  наголосив народний депутат.

"Для зменшення ціни на паливо в Україні необхідно негайно  прибрати корупцію  з ринку нафтопродуктів і дати можливість сільському господарству провести посівну", - резюмував Гудима.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що причинами подорожчання нафтопродуктів є зростання світових цін та недобросовісна торгівля деяких імпортерів.

Бойко зазначив, що такими імпортерами займається АМКУ. Також, за прогнозами міністра, найближчим часом ціни на пальне в Україні будуть рости незначними темпами.

Слід зазначити, що станом на 9 березня середня ціна на бензин марки А-92 становила 8,94 грн за літр, А-95 - в середньому коштував 9,33 грн за літр.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ ініціює розслідування зростання цін на бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі