понеділок, 09 лютого 2009 11:27

БЮТ хоче зняти Лавриновича швидко

БЮТ хоче зняти Лавриновича швидко
Першого віце-спікера Олександра Лавриновича пропонують відкликати з посади голосуванням картками без попереднього звіту. Саме ці процедури пропонують скасувати ініціатори відповідного проекту постанови.

Депутати від БЮТ Сергій Подгорний і Ольга Боднар у п"ятницю зареєстрували проекти постанов про відкликання першого заступника Верховної Ради і про зміну виду і способу голосування при такому відкликанні. Відповідно до регламенту ВР при відкликанні першого заступника голови парламенту має бути дотримана така ж процедура, як і при відкликанні спікера – попередній звіт і таємне голосування за допомогою бюлетенів.

"Процедура відкликання віце-спікера з обов"язковим його звітом і таємним голосуванням бюлетенями займає багато часу, який ми хочемо зекономити", - розповів Подгорний і додав, що Лавринович є "дещо заангажованим" – особливо це проявляється, коли він самостійно веде пленарне засідання".

Лавринович є "дещо заангажованим"

Подгорний не заперечує, що посаду першого віце-спікера має займати представник опозиційної фракції, але відмовився відповідати на запитання, хто буде першим віце-спікером після гіпотетичної відставки Лавриновича. "Я поки не уповноважений говорити про те, з якої фракції буде ця людина", - сказав він.

У свою чергу, співавтор проектів постанов Боднар більш категорична в поясненні логіки усунення Лавриновича. "Сьогодні Партія регіонів фактично є пропрезидентською політичною силою і вважати її опозицією ну ніяк не можна!", - заявила вона, додавши, що, крім ПР, до складу коаліції не ввійшли комуністи, – "Тож нехай між собою визначаються, хто з них більш опозиційний", пише Коммерсант-Украина.

Раніше озвучувалася інформація про те, що посаду першого заступника голови Верховної Ради планувалося запропонувати представнику Компартії Адаму Мартинюку. Лідер КПУ Петро Симоненко не підтверджував цю інформацію, але зазначав, що комуністи готові обійняти цю посаду, "якщо посада виявиться вакантною".

Лавринович вважає спроби зняти його з посади проявом "політичної доцільності". "У Верховній Раді є сформована політична більшість, якій у керівництві парламенту не потрібна людина, яка створює дискомфорт і яка заважає проводити незаконні рішення", - сказав він. "Цій більшості замість мене зручніше мати (у керівництві ВР) свого асоційованого члена, який робитиме усе, що їм потрібно", - додав регіонал.

В той же час, голова ВР Володимир Литвин виступає проти зміни свого першого заступника. "Коли він дізнався, що є пропозиція замінити Лавриновича на Мартинюка, спікер сказав, що він буде жорстко дотримуватися закону і наполягатиме на публічному звіті першого віце-спікера і таємному голосуванні за його зняття і призначення нового першого заступника", - розповіло джерело видання. За матеріалом: Коммерсант.
Зараз ви читаєте новину «БЮТ хоче зняти Лавриновича швидко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі