понеділок, 07 квітня 2014 12:04

Британський історик порівняв Путіна з Миколою І і звинуватив його в недалекоглядності

Британський історик порівняв Путіна з Миколою І і звинуватив його в недалекоглядності

Російські підручники історії звеличують Петра Великого як модернізатора та провидця, який перетворив Росію в європейську державу.

Однак Володимир Путін нагадує іншого царя Миколу I, який запам'ятався тим, що "вплутався в збройний конфлікт з Британією і Францією і відкидав заклики до базових реформ, необхідним Росії, щоб змагатися зі світовими державами того часу", про це пише британський історик Роберт Сервіс в The New York Times.

"Завжди уважний до збройних сил і секретним службам, Микола I прогледів більш широку необхідність модернізації російської економіки і суспільства. Його країна дорого заплатила за це після приниження його армії в Кримській війні 1853-1856 років, - йдеться в статті. - Зовнішня політика Росії при Путіні демонструє таку ж явний недолік далекоглядності".

Захопивши 4,5% української території, Путін здійснив неймовірне - власноруч зруйнував свою мрію про створення Євразійського союзу під керівництвом Росії.

"Це катастрофа для зовнішньої політики Путіна. Хоч він і приховує це від суспільства шляхом контролю над госканалами, він не зможе обманювати весь народ весь час", - пише автор.

Головний прорахунок Путіна стосується самої Росії, продовжує Сервіс. Надзвичайна ситуація на Україні спонукала найбагатших людей країни переправити ще більше коштів на Захід: тільки за цей рік з Росії виведено до 70 млрд доларів.

Не менш тривожним для російського президента повинен бути відтік людського капіталу.

"Молоді люди їдуть, доведені до відчаю хамськими чиновниками і агресивними ділками. Вони хочуть жити в мерітократії, де тільки талант має значення. Їх модель - Сергій Брін з Google, а не убогі міністри та бізнесмени путінського двору", - вважає історик.

Крім того, глава російської держави зробив недостатньо зусиль для диверсифікації і більшої відкритості російської економіки.

"Росія повинна видавати високотехнологічну продукцію, а не тільки нафту та газ, - вказує автор. - А конкуруюча держава, за якою їй треба наглядати, знаходиться не на заході, а на півдні. З середини 1970-х років керівники Китаю зробили диверсифікацію своєї економіки пріоритетом. Те ж саме є мінімальною вимогою для закріплення за Росією статусу євразійської держави. Замість цього китайці готуються стати супердержавою, в той час як росіяни відстають".

Путін почав рік демонстрацією російської "м'якої сили" на зимовій Олімпіаді в Сочі, церемонія закриття якій представила Росію стильною і неагресивною країною спорту і культури. Вже на наступний день він направив війська в Крим, а тепер Всесвітній банк пророкує Росії економічну рецесію до кінця року.

"Західні країни не збираються починати другу Кримську війну, однак у них є більше можливостей тиснути на Росію, ніж припускав Путін. Йому буде корисно вивчити прецедент царя Миколи I", - радить Сервіс.

Зараз ви читаєте новину «Британський історик порівняв Путіна з Миколою І і звинуватив його в недалекоглядності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі