четвер, 27 лютого 2020 05:13

Брата Ющенка лишили вченого звання через плагіат у дисертації

Брата Ющенка лишили вченого звання через плагіат у дисертації
У брата Ющенко забрали вчену ступінь. Фото: УНІАН

Трьох науковців було понижено у званнях після засідання атестаційної колегія Міністерства освіти і науки України.

Колегія скасувала присудження ступеня доктора історичних наук Петру Андрійовичу Ющенку. Як зазначається, "через невідповідність належним критеріям, які висуваються до докторських дисертацій, зокрема не містить авторських наукових положень та науково обгрунтованих результатів у галузі історичної науки, що розв'язують важливу наукову або науково-прикладну проблему, наявність текстових запозичень і некоректних посилань", повідомляє пресслужба Міністерства.

Через невідповідність паспорта наукової спеціальності скасовано рішення про присудження ступеня кандидата наук Тетяні Донник – вона захищалася за спеціальністю "Паталогічна фізіологія". Інну Дерев'янко позбавлено ступеня кандидата педагогічних наук "через фальсифікацію джерельної бази, ознаки прихованого запозичення праць інших науковців та те, що дисертація не є науковим дослідженням".

Окрім того, атестаційна колегія МОН відмовила двом спеціалізованим вченим радам у продовженні їхньої роботи "у зв'язку з невідповідністю положенню про спеціалізовану вчену раду, порушеннями академічної доброчесності та низькою якістю дисертаційних досліджень, які до цього захищались у таких спецрадах". Це спецради в Харківському національному медичному університеті та Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв.

"Дуже важливо, коли професійна спільнота не мовчить, а називає порушення порушенням, плагіат – плагіатом, імітацію науки – імітацією. Лише тоді, коли самі науковці стоять на стороні високих наукових стандартів, ми маємо можливість прийняти остаточне рішення. Тому ми дуже вдячні усім, хто не мовчить та не мириться з імітацією у своїй науковій дисципліні", – прокоментував ці рішення заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці стають у черги до україномовних учителів

В листопаді минулого року Верховна Рада голосувала за реформу освіти. У першому читанні депутати 311 голосами ухвалили законопроєкт №2299 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти. Ним пропонується скасувати ліцензування близько 100 спеціальностей, залишивши натомість ліцензування лише рівнів вищої освіти, а також підвищити вимоги до ліцензіатів при підготовці фахівців з так званих регульованих професій.

Зараз ви читаєте новину «Брата Ющенка лишили вченого звання через плагіат у дисертації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі