пʼятниця, 08 вересня 2017 08:51

"Борються за свій інтерес" - активіст розповів, хто протидіє медреформі

"Борються за свій інтерес" - активіст розповів, хто протидіє медреформі
Біолог Євген Дикий: у нас немає безкоштовної медицини

Вірогідність ухвалення медичної реформи нинішнім складом Верховної Ради низька. Профільний комітет парламенту лобіює інтереси старої корупційної системи.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів громадський діяч, біолог Євген Дикий.

"У складі цього парламенту я не бачу готовності голосувати за цю реформу. До речі, президент і прем'єр її підтримують. Їхні бізнеси не пов'язані з охороною здоров'я. До того ж медреформа - це яскрава системна зміна, яку можна показати Заходу. Тому Порошенко тисне на Раду. Даю лише 15 відсотків, що під цим тиском набереться 226 голосів", - каже він.

Важлива роль у прийнятті реформи - у профільного комітету з охорони здоров'я на чолі з Ольгою Богомолець, говорить Євген Дикий.

"Майже усі представники комітету - люди зі старого апарату. За 25 років вони побудували шикарну систему. Нібито медицина безкоштовна, а насправді - дуже дорога. І всі гроші ідуть їм у кишеню без контролю держави. Вони борються за свій живий інтерес. Плюс інтереси великої фармакології. Маю на увазі дистриб'юторів, а не виробників. Вони завозять медикаменти втридорога і грають на тендерах з постачанням", - каже він.

"Усі адекватні люди знають, що немає у нас безкоштовної медицини. Після реформи вона буде офіційно коштовна, легальна і прозора. Будь-який депутат, який казатиме, що хочуть ліквідувати безкоштовну медицину, бреше в очі", - додає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми виграли війну за незалежність 93% нашої території - Євген Дикий

За його словами, у медреформі є і політичний аспект: "Це один із перших прикладів, коли у нас впроваджують повністю західну систему замість совкової. Першим це зрозумів Віктор Медвечук і одразу кинувся лаяти Уляну Супрун (виконує обов'язки міністра охорони здоров'я. - Ред.). Проросійські кола і наші корупціонери постійно наголошують: мовляв, на Заході система хороша, але вона не для нас. Ніби ми якісь не такі люди. Причина, кажуть, - ментальність. Якщо американська система запрацює, настане кінець усій аргументації, що у нас все не як у людей і ніколи не буде, як на Заході".

Більше читайте в інтерв'ю Євгена Дикого журналу "Країна": "Росія програє. Масштаб змін буде, як після Другої світової".

5 вересня народні депутати ухвалили закон "Про освіту". Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Документ включає дошкільну, шкільну, середню, вищу та професійно-технічну освіту. Серед змін: запровадження 12-річної освіти, виплати вчителям зростуть до 6,5 тис. грн, навчальні заклади інспектуватиме Агентство забезпечення якості освіти.

Зараз ви читаєте новину «"Борються за свій інтерес" - активіст розповів, хто протидіє медреформі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі