середа, 25 травня 2016 12:45

Боротьба з корупцією, деолігархізація - обіцянки Порошенка за два роки

Боротьба з корупцією, деолігархізація - обіцянки Порошенка за два роки
УНІАН

Минулого два роки після того, як Петра Порошенка обрали президентом України. 25 травня 2014 роки на виборах він переміг в один тур, отримавши 54,7% голосів виборців. За нього проголосували 9 мільйонів 857 тисяч 308 виборців. Через вісім днів ЦВК оголосила його президентом.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші обіцянки, які дав Порошенко за два роки на посаді глави держави.

1. Передати Ротшильду пакет акцій "Рошен"

"Найближчим часом передам в траст Ротшильду пакет акцій "Рошен", - написав Порошенко у Twitter в червні 2015 року.

Порошенко не продав жодної акції компанії Roshen. У квітні-травні навколо його бізнесу розгорівся офшорний скандал. Журналісти посилаючись на документи панамської компанії Mossack Fonseca виявили три офшорні компанії. Як виявилось, Порошенко досі не передав свої активи у траст, однак почав їх реструктуризацію. Президент створив компанію в офшорній зоні на Британських Віргінських островах, щоб не сплачувати в Україні податків з продажу, вказують журналісти.

У травні чергове розлідування ЗМІ показало, що 25 березня 2016 року фонд "Прайм Ессетс Капітал", власником якого є Порошенко, купив у спорідненої кіпрської компанії 18 тисяч акцій на суму 3,926 мільйонів євро. Журналісти наголошують, на момент продажу акцій власником кіпрської компанії також був президент.

2. Мінські угоди не продовжать у 2016 році

У вересні 2015 року президент Порошенко на форумі "Ялтинської європейської стратегії" заявив, що Мінські угоди немає змоги продовжити. "Я попросив мого представника на переговорах відмінити заяву, що можливо продовжити Мінські угоди до 2016 року. Вони мають завершитися у 2016 році. Україна вже сплатила дуже високу ціну за їх виконання. Ми точно знаємо, де саме знаходяться російські танки, ГРАДи та російські солдати", - сказав він. У грудні того ж року лідери "нормандської четвірки" домовились продовжити термін домовленостей. А під час телефонних переговорів вночі 24 травня, домовились пришвидшити виконання мінських угод. Водночас Захід наполягає, щоб вибори на окупованій території Донбасу відбулися цьогоріч. Минулого тижня стало відомо, що в Адміністрації президента готують проект закону про вибори. Для його ухвалення необхідно 226 голосів у Верховній Раді.

3. Ніхто з олігархів не потрапить в рейтинг "Форбс"

"Гарантую, що ніхто більше не потрапить в рейтинг "Форбс",- запевнив президент. У березні американська редакція Forbes опублікувала свіжий рейтинг найбагатших людей планети, серед них - 5 українців. У ньому залишилися всі українські фігуранти минулорічного рейтингу Forbes. Список найбагатших українців очолив Рінат Ахметов - власник акцій компанії "Систем Кепітал Менеджмент".

4. Справа Майдану

У липні 2014 року Порошенко дав головне завдання для тодішнього генпрокурора Віталія Яреми - завершити справу щодо розстрілів активістів Майдану. Однак події лютого 2014 року в ГПУ досі розслідують. У березні, єдиного затриманого у справі видачі зброї зі складів МВС для розгону Євромайдану Романа Заворотнього випустили з Лук'янівського СІЗО. Однак 13 квітня Святошинський райсуд повторно взяв підозрюваного під варту.
Новий генпрокурор Юрій Луценко дав команду завершити справу не пізніше осені. "Щоб ніякий європейський суд не засумнівався", - заявив він.

5. Референдум по НАТО

"Питання про приєднання України до НАТО є фундаментальним. Я проведу референдум, вирішить народ", - заявив Порошенко у Франції в квітні 2015 року. У вересні на навчаннях у Львові президент сказав, що країна не готова до вступу в Альянс, оскільки не проведені реформи. Результати опитування від групи "Рейтинг" у квітні цього року показали - вступ до НАТО підтримують 45% українців.

6. Покарати бурштинову мафію

"Жодна ділянка, жодна артіль не працює без міліцейського, прокурорського і СБУшного даху. Миритися з цим не збираюсь. Під'їду без кортежу в одну з трьох областей. І покажу, хто там кришує", - заявив Порошенко у липні 2015 року. Після цього дав два тижні на вирішення питання.

Через рік у березні активісти показали шокуюче відео видобутку бурштину біля села Кухітська Воля на кордоні Рівненської та Волинської областей.

7. Золотовалютні резерви поповняться на 1,7 млрд доларів США.

Україна отримає третій транш МВФ, - про це Порошенко заявляв у січні. У квітні віце-президент США Джозеф Байден запевнив, що США й надалі підтримуватимуть Україну. Зокрема, у наданні кредитних гарантій. Однак у МВФ досі висувають вимоги, серед яких боротьба з корупцією, судова, податкова і пенсійна реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жити по-новому". Як Порошенко ставав президентом

8. Повернути Савченко у травні

"Ми зробимо все можливе для того, щоб Надія якнайшвидше повернулась додому. Зроблю все можливе, щоб у цьому місяці повернути її додому", – заявив Порошенко у Туреччині 23 травня. Сьогодні ЗМІ повідомили, що президентський літак вирушив до Ростова-на-Дону для обміну Надії Савченко на двох російських ГРУшників.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з корупцією, деолігархізація - обіцянки Порошенка за два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі