вівторок, 06 листопада 2007 14:08

Бойко: Україна порозумілася з Росією щодо газу

Перехід на європейські ставки за транзит газу по території України повинен бути поступовим. Про це заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко у своєму виступі на відкритті Міжнародної виставки "Нафта і газ 2007".

Бойко відзначив, що Україна досягла взаєморозуміння зі своїми партнерами в цьому питанні. "Цей перехід повинен бути поступовим. Ми повинні одержувати плату за європейськими ставками за транзит газу по нашій території", - сказав він, повідомляє Ліга.

Крім того, за словами міністра, поступовим повинен бути перехід на європейські ціни на імпортний газ для України.

За його словами, період переходу повинен скласти 3-5 років. Бойко запевнив, що українська сторона знайде взаєморозуміння зі своїми партнерами в цьому питанні, і перехід на ринкові ціни буде безболісним для економіки.

Раніше Бойко заявляв, що Україна не має наміру підвищувати плату за транзит газу, оскільки такий крок спричинить подорожчання палива, що поставляється в країну.

За його словами, у випадку підвищення ставки транзиту з нинішніх $1,6 за 1 тис. кубометрів на 100 км відстані до середньоєвропейського рівня і збереження обсягів транзиту природного газу щорічний доход України зросте на $1,5 млрд. - до $3,2 млрд.

Тим часом, за його словами, підвищення ціни на імпортований в Україну природний газ з нинішніх $130 до $230 за 1 тис. кубометрів призведе до збільшення вартості поставляються щорічно в країну 55 млрд. кубометрів газу на $5,5 млрд. - до $12,65 млрд.

Газотранспортна система України забезпечує транзит 80% експорту російського природного газу в Європу, зокрема, Чехію, Словаччину, Угорщину, Болгарію, Румунію, Німеччину, Францію, Грецію, Австрію, Туреччину, пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Бойко: Україна порозумілася з Росією щодо газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі