пʼятниця, 27 серпня 2010 10:09

Бойко придумав, як віддати Фірташу газ

Бойко придумав, як віддати Фірташу газ

Нафтогаз і РосУкрЕнерго погодили схему повернення 12,1 мільярдів кубометрів газу.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на високопоставлені джерела в РосУкрЕнерго, Газпромі та Мінпаливенерго.

"Суперечка між компаніями має бути розглянута у Вищому господарському суді, і в разі рішення на користь РосУкрЕнерго Нафтогаз протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії", - йдеться у публікації.

Однак потім НАК скористається правом вимоги від РосУкрЕнерго 1,7 мільярдів за договором переуступки боргу з Газпромом. РосУкрЕнерго поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни $248,72 за тисячу кубометрів, тобто 6,8 мільярдів кубометрів.

5,2 мільярда кубометрів, що залишаються, вона повинна буде продати на внутрішньому ринку через "УкрГазЕнерго" (по 50% належить РосУкрЕнерго і Нафтогазу) з мінімальною націнкою. Завдяки цьому більша частина прибутку залишиться на рахунках РосУкрЕнерого.

"Таким чином баланс газу буде збережений, і Україна зможе пройти зиму без проблем", - зазначив співрозмовник в Мінпаливенерго.

Джерело в РосУкрЕнерго підтвердило газеті інформацію про схему взаєморозрахунків. А співрозмовник в "Газпромі" сказав, що вона була узгоджена попередньо, але документально поки не оформлена.

"Швидше за все ми будемо діяти таким чином, хоча ситуація може і змінитися", - сказав він.

Офіційно ситуацію в Мінпаливенерго, РосУкрЕнерго і "Газпромі" не коментують.

"Якщо схема буде реалізована в її нинішньому вигляді, акціонери РосУкрЕнерго - Газпром і Дмитро Фірташ - отримають від продажу газу $1,89 мільярда доходу, заявив начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

У той же час БЮТівець Олександр Гудима зазначив, що запропонована схема займе досить багато часу, і газ компанія може отримати тільки в IV кварталі.

"Якщо перерахунок буде проводитися за поточною ціною газу на ринку, то чим вища ціна, тим менше газу треба повертати. У IV кварталі ціна газу для України може скласти $290 за тисячу кубометрів", - сказав він.

"Це означає, що повернути доведеться тільки 5,8 мільярдів, а не 6,8 мільярдів кубометрів газу", - пояснив Гудима.

Як відомо, Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням від 13 серпня визнав, що "Нафтогаз" порушив контракт і зобов'язаний повернути РосУкрЕнерго 12,1 мільярдів кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Нафтогаз подав апеляцію на це рішення.

Зараз ви читаєте новину «Бойко придумав, як віддати Фірташу газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі