середа, 30 січня 2008 08:30

Бойко пояснив, чому ЄС відмовить Тимошенко у будівництві нового газопроводу

Колишній міністр палива й енергетики Юрій Бойко, депутат Верховної Ради (Партія регіонів), вважає малоймовірним реалізацію разом з Європейським Союзом проекту будівництва газопроводу White Stream для поставки газу із Центральної Азії через Каспійське море й Україну в країни Європи.

Про це сказано в повідомленні прес-служби депутата.

З його слів, тепер політична вага Євросоюзу вже спрямована на підтримку конкуруючого проекту Nabucco, що передбачає будівництво газопроводу з Туркменістану в ЄС по території Закавказзя, Туреччини й країн Балканського півострова.

Крім того, екс-міністр зазначає, що нестабільність транзитної політики України в газовій сфері навряд чи залучить європейських партнерів для капіталовкладень у проект.

Головна ж причина безперспективності проекту - вартість будівництва.

"За найскромнішими підрахунками, вартість становитиме 10-15 млрд. доларів. Не маючи таких коштів, Україна змушена буде звернутися за політичною й фінансовою підтримкою до інститутів ЄС, але Євросоюз зацікавлений в одержанні газу Центральної Азії для власних споживачів", - вважає Бойко.

Таким чином, на думку експерта, Україні в проекті White Stream у найкращому разі випадає роль транзитера.

"Інакше кажучи, наша економіка втратить доступ до ресурсів недорогого центральноазіатського газу, поступившись його споживачам ЄС. А внутрішній ринок України буде забезпечуватися газом російського видобутку за світовими цінами", - сказав він, підкресливши, що серйозна оцінка цього проекту Україною не проводилася.

У цілому, Бойко назвав ініціативу прем"єр-міністра Юлії Тимошенко щодо проекту White Stream прикладом "прожектерства", яке властиве нинішньому уряду.

Тимошенко перебуваючи з візитом у Брюсселі (Бельгія) запропонувала Європейському Союзу спільне будівництво газотранспортної магістралі White Stream для поставки газу із Центральної Азії через Каспійське море й Україну в Європу.

Тепер Україна - найбільший транзитер природного газу в Європу, пишуть Українські новини.

Зараз ви читаєте новину «Бойко пояснив, чому ЄС відмовить Тимошенко у будівництві нового газопроводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі