неділя, 10 червня 2007 18:51

Бойко: Політична криза не вплине на якість транзиту газу до Європи

 Україна гарантує в умовах політичної кризи безперебійний транзит природного газу через свою територію в країни Європи.

Про це повідомив міністр палива й енергетики Юрій Бойко під час виступу на 9 міжнародному економічному форумі в Санкт-Петербурзі (Росія).

Зокрема, міністр назвав два визначальні фактори, які дадуть змогу гарантувати безперебійний транзит газу.

Перший фактор ґрунтується на досягнутих принципових домовленостях між коаліцією й опозицією, що дає можливість зняти небезпеку силового протистояння.

І другий - це особливість розвитку української державності, у якій політичні й економічні процеси проходять паралельно, не втручаючись у сфери один одного.

Бойко також нагадав, що тепер для подальшого підвищення надійності газотранспортної системи України реалізується програма її реконструкції й модернізації, що, передбачає заміну морально застарілих газоперекачувальних агрегатів, діагностику й ремонт лінійної частини газопроводів; будівництво нових трубопроводів, запровадження європейських стандартів експлуатації, застосування енергозберігаючих технологій, зниження негативного впливу на навколишнє середовище.

"Використати щонайкраще наші переваги в масштабах Співдружності й на благо всієї Європи, природно, можна лише об"єднавши зусилля всіх зацікавлених партнерів. Тільки так реально забезпечити надійність і безпеку транзиту енергетичних ресурсів", - зазначив міністр.

Бойко у своєму виступі ще раз підтвердив свою позицію щодо зацікавленості участі України в будівництві Прикаспійського газопроводу.

"Домовленості, досягнуті під час зустрічі в Астані (Казахстан), дають нам можливість розраховувати на участь у цьому проекті й сподіватися на збільшення обсягів транзиту через територію України", - сказав міністр, додавши, що потенційні транзитні потужності України й країн-учасниць проекту дають змогу невідкладно приступити до обговорення конкретних аспектів такого співробітництва й спільної роботи.

Голова Мінпаливенерго також повідомив, що, відповідно до енергетичної стратегії України, передбачено зниження енергоспоживання на 50 % до 2030 року, з розрахунком зростання ВВП втричі.

"Протягом наступних кількох років ми прагнемо скоротити споживання газу до 30% у металургії й до 20% - у хімічній промисловості", - сказав Бойко.

З його слів, Україна й надалі домагатиметься скорочення споживання імпортованої енергії, зокрема газу.

"У цій сфері ми плануємо прискорити розвиток секторів вуглевидобутку і ядерної енергії. Діючи в такий спосіб, ми очікуємо ослаблення залежності України від імпортованої енергії до 12 % в 2030 році", - сказав Бойко, пишуть Українські новини.
Зараз ви читаєте новину «Бойко: Політична криза не вплине на якість транзиту газу до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі