четвер, 09 квітня 2020 14:10

Блокування "ВКонтакте" та "Одноклассников" закінчується через місяць. РНБО мовчить

Блокування "ВКонтакте" та "Одноклассников" закінчується через місяць. РНБО мовчить
Подовження санкцій проти ресурсів ворога вже почали обговорювати в парламенті

Трирічну заборону на російські сервіси, яку ввели 2017 року, має бути подовжено. Інакше 15 травня низка роскомпаній вийде з-під санкцій.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів народний депутат Роман Лозинський із фракції "Голос", який надіслав відповідне звернення до президента Володимира Зеленського, РНБО, СБУ та уряду.

"Звернення насамперед до РНБО. Саме на їхньому засіданні три роки тому ухвалили рішення про запровадження санкцій. Звернулися до СБУ, Кабінету міністрів, який має втілити санкції.

Місяць мине, і не лише "ВКонтакте" чи "Одноклассники" поновлять роботу, а близько тисячі фізичних і юридичних осіб, які зараз є у списку санкцій. Це і Yandex, антивірус Касперського, низка виробників, які працюють на Мінборони РФ, Газпром та інші. Питання набагато комплексніше. Його треба порушити якомога швидше.

Що важливо. Уже вчора почали отримувати відповіді від колег зі "Слуги народу", профільних комітетів. Пообіцяли, що зараз активізують увесь рух всередині владної команди. Вже є якийсь результат", - каже нардеп.

Чому про це говорите ви, а не команда влади?

Уся владна команда зводиться на одному президентові. Усі рішення приймаються на Банковій. Чи це стосується уряду, чи монобільшості. Коли Зеленського запитували про російські сервіси, він жодного разу чітко не сказав. Заграє з електоратом, бачить ядро на півдні та сході. Часто споживачі російського контенту - це його виборці. Тому, з одного боку, він артикулює, що Росія – агресор, а з іншого боку - намагається бути обережним.

Соцмережі для Росії - це зброя проти України

"Соцмережі для Росії - це зброя. Для пропаганди. Бачимо, як промиваються мізки контентом путінських меседжів, що розганяються.

Це пряма російська зброя. Під час Революції гідності карти Yandex показували заблоковані мости на підхід до Майдану, аби збити бажання українців їхати з лівого берега до центру столиці.

Чи кібератаки. Коли близько 64% усіх електронних скриньок українців до січня 2015-го були російськими. Через ці скриньки збирали дані, влазили в комп'ютери.

Навіть був випадок, коли через російські сервіси у грудні 2015-го була перша у світі підтверджена атака на виведення з ладу енергосистеми. Російські зловмисники зламали Прикарпаттяобленерго - і 230 тис. споживачів на 6 годин залишилися без електроенергії. Це все ціна дії в Україні російського бізнесу", - говорить нардеп.

Санкції - дієві, каже парламентарій.

"ВКонтакте" до 2017-го, до запровадження санкцій, була в Україні на 3-му місці серед усіх сайтів. Уже у квітні 2018-го – на 11-му, а на початку минулого – ледве увійшла у топ-25 сайтів. Тобто санкції працюють. Аудиторія "Одноклассников" впала до 10%, "ВКонтакте" - у 5 разів.

Тому будемо закликати президента і РНБО подовжити санкції. Проконтролюємо це до кінця. Йдеться про національну безпеку. По суті, забираємо в Росії один із видів зброї проти України", - каже нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятаємо: імена усіх воїнів, які загинули на Донбасі в березні

У травні 2017-го президент Петро Поро­шенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про персональні санкції щодо 1228 фізичних та 468 юридичних осіб із Російської Федерації. Санкції передбачають блокування в інтернеті російських соц­мереж "ВКонтакте", "Одноклассники", сайтів "Яндекс", "Мейл.ру".

За порушення заборони операторами і провайдерами передбачено штрафи.

Зараз ви читаєте новину «Блокування "ВКонтакте" та "Одноклассников" закінчується через місяць. РНБО мовчить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі