пʼятниця, 27 березня 2020 10:48

Бізнес у Словаччині, родичі з елітним майном: що відомо про фіскала, якого Зеленський насварив за iPhone

Заступник начальника Закарпатської митниці Державної фіскальної служби Андрій Каращенко, якого президент Володимир Зеленський сварив за смартфон iPhone, є довіреною особою у словацькій комерційній фірмі. На його матір оформлена низка елітного майна, а жінка, яку він декларує як дружину, викладає фото з коштовностями та брендовими речами за кілька тис. євро.

  Під час реформи Андрія Каращенка не переведели до новоствореної Державної митної служби. Утім він залишився на керівній посаді у структурі ДФC, яка досі не ліквідована.
Під час реформи Андрія Каращенка не переведели до новоствореної Державної митної служби. Утім він залишився на керівній посаді у структурі ДФC, яка досі не ліквідована.

Про це повідомляє журналістський проєкт "Схеми в регіонах" на "Радіо Свобода".

Під час реформи митниці Андрія Каращенка не перевели до новоствореної Державної митної служби, яку очолює Максим Нефьодов. Утім, чоловік залишився на керівній посаді у структурі ДФС, яка досі не ліквідована.

За даними джерел у фіскальній службі, матір фіскала Надія Никитюк, починаючи з 1998 року, офіційно заробила трохи більше 123 тис. грн. При цьому жінка надавала у користування чиновнику Lexus RX350, подарувала майже 2 млн грн і купила квартиру й гараж у Києві.

Ольга Каращенко, яку в деклараціях за 2017-2018 роки посадовець указує як дружину, у соцмережах викладає фото з коштовностями та брендовими речами, вартість деяких - кілька тис. євро. До прикладу, сережки Van Cleef чи браслет "цвях" Cartier.

 

Жінка запевняє, що розлучилася з митником-фіскалом 2016 року, і заперечує її декларування Каращенком як дружини.

Також журналісти з'ясували, що Андрій Каращенко має право представляти інтереси словацької фірми Sapient Consulting s.r.o., яка займається торгівлею, брокерською діяльністю та іншими видами діяльності. Дані - з реєстру юридичних осіб Словаччини.

У розпорядженні журналістів є довіреність із підписом чиновника. У ньому Каращенко засвідчує, що погоджується бути довіреною особою словацької компанії. "Довірена особа уповноважена на всі правові дії, які виникають під час функціонування підприємства", - йдеться у тексті.

Від джерела у словацькій податковій ЗМІ отримали інформацію про контрагентів, витрати і отримання коштів компанією Sapient Consulting. Низка компаній, серед засновників яких громадяни Туреччини, України, Росії та Словаччини, перераховували на рахунок Sapient Consulting кошти у розмірі від 400 до 21 тис. євро за 1 транзакцію.

Деякі з них зареєстровані за однією адресою. Наприклад, компанія BonFire s.r.o. перераховувала кошти, а потім імпортувала в Словаччину товари з України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нефьодов анонсував підняття зарплат на митниці

Якщо чиновник за довіреністю вчиняє будь-які правочини на платній основі, це однозначно за національним законодавством оплачувана робота і називається сумісництвом, каже керівник організації "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик.

"Відповідно до міжнародного законодавства, наявність самої довіреності, коли митник чи службовець має певне право вчиняти будь-які дії (підписувати договори, вчиняти інші правочини), - це сумісництво є незаконним. Митник узагалі не має права мати довіреність на вчинення цих дій", - сказав експерт.

У Державній митній службі заявили, що Андрій Каращенко там не працює. До новоутвореної у грудні 2019 року Держмитслужби він не переведений і залишається у структурі ДФС.

Державна фіскальна служба перебуває в стані ліквідації. Однак, за інформацією журналістських джерел, Каращенко шукає можливості продовжити працювати на митниці.

Працівники Київської міської митниці не декларують записаних на родичів коштовних автомобілів, а дорогі квартири декларують, але із заниженою в рази вартістю. Про це розповіли журналісти.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес у Словаччині, родичі з елітним майном: що відомо про фіскала, якого Зеленський насварив за iPhone». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі