вівторок, 01 жовтня 2019 12:45

Бізнес попереджає владу про катастрофічні наслідки прийняття законопроекту №1210 - ЗМІ

Бізнес попереджає владу про катастрофічні наслідки прийняття законопроекту №1210 - ЗМІ
Наслідки прийняття законопроекту №1210 позначаться на гаманцях людей як побічно, так і прямо. Фото: Спільне

Представники бізнесу попереджають владу про катастрофічні наслідки, до яких може призвести ухвалення законопроекту №1210, який передбачає зміни Податкового кодексу.

Про це говориться в матеріалі на сайті "112".

Зокрема, підвищення ставок на залізорудну сировину з 8 до 10% (а з урахуванням підвищувального коефіцієнта показник буде ще більшим) вдарить по компаніях, які видобувають і експортують залізну руду. Норма, в разі її прийняття, призведе до послаблення позицій українських металургів на експортних ринках, де вони конкурують з росіянами, головним чином, з компанією "Металоінвест" олігарха, близького до Путіна - Алішера Усманова, - пише "112".

Як говориться в матеріалі, обговорювані норми торкнуться не тільки великого бізнесу, вони позначаться на гаманцях людей як побічно, так і прямо.

На думку експертів, запропоновані Данилом Гетманцевим законодавчі зміни призведуть до різкого подорожчання тютюну для нагрівання (на українському ринку це продукти торгових марок GLO и IQOS).

"В Україні з 8 млн курців близько 500 тис. відмовилися від сигарет і перейшли на системи нагрівання тютюну. Зараз це не більше 3% ринку, який в результаті подорожчання з 45 до 70 грн за пачку тютюнових стіків, скоротиться на 40%", - стверджують експерти.

Дискусії викликали й інші зміни, запропоновані законопроектом, зокрема, це питання відповідальності податкової та необхідність розширювати норми про трансферне ціноутворення для аграріїв, зміна норми застосування стимулюючих ставок рентної плати для видобутку природного газу з нових свердловин.

Автор статті акцентує, що на цьому тлі "ArcelorMittal Кривий Ріг" вже заявила, що "виведе з України близько 433 млн доларів в якості дивідендів, хоча раніше компанія вирішила інвестувати ці гроші в розвиток. А British American Tobacco (розвиває GLO) взагалі переносить регіональний центр з Києва до Румунії через "непрогнозовану фіскальну та регуляторну політику уряду України".

Нагадаємо, Верховна Рада планує розглянути законопроект в найближчі тижні.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес попереджає владу про катастрофічні наслідки прийняття законопроекту №1210 - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі