вівторок, 10 червня 2008 19:07

Біля українського кордону Росія будує небезпечний завод

Речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич заявляє, що Україна стурбована будівництвом у Брянській області Росії об"єкту зі знищення хімічної зброї.

Він нагадав, що будівництво об"єкту ведеться за 70 км від державного кордону України в Брянській області. "Це не може не турбувати українську сторону, оскільки пов"язано з питаннями безпеки, питаннями екології", - сказав він.

Речник повідомив, що МЗС України надіслало ноту зовнішньополітичному відомству Росії з проханням надати інформацію, який об"єкт будується і яким є його призначення.

За словами Василя Кирилича, українська сторона не отримала відповіді, у зв"язку з чим надіслала повторну ноту з проханням надати детальну інформацію щодо цього об"єкту.

"Для української сторони важливо одержати інформацію, що за об"єкт будується, які його технологічні параметри, які його перспективи, щоб спільно визначитися щодо контролю екологічної ситуації", - сказав Кирилич.

За словами речника, МЗС України пропонує російській стороні створити спільну робочу групу, яка б на постійній основі здійснювала моніторинг екологічної ситуації на цьому об"єкті.

Нагадаємо, Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і його знищення підписана 12-15 січня 1993 року в Парижі повноважними представниками 130 держав світу. Україна ратифікувала Конвенцію 16 жовтня 1998 року.

Всього з моменту підписання Конвенції з хімічної зброї, до неї приєдналося 183 держави. Вона передбачає повне хімічне роззброєння всіх країн світу до 2012 р.

Росія ратифікувала конвенцію у 1997 році. На той час загальний обсяг запасів хімічної зброї в Росії становив 40 тисяч тонн.

Планується, що вся хімічна зброя у Росії буде ліквідована до 1 травня 2012 року, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Біля українського кордону Росія будує небезпечний завод ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі