Ексклюзиви
понеділок, 03 березня 2008 14:20

Більшість українців хоче співпрацювати з ЄС, а не з Росією

Кількість українців, які пов"язують своє майбутнє з Європою з кожним роком зростає, натомість кількість прихильників російського вектора зменшується. До такого висновку дійшли експерти Інституту Горшеніна, порівнявши результати свого останнього соціологічного дослідження "Оборонна стратегія держави очима українців" з результатами досліджень минулих років.

Як розповів експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, спостерігається стійка тенденція зменшення кількості людей, які пов"язують перспективи розвитку України з Росією, та збільшується кількість прихильників інтеграції України з Європейським Союзом. За його словами, на сьогоднішній день 28,6% українців пов"язують перспективи розвитку України з ЄС та 28,1% - з Росією, а у жовтні 2006 року цифри були 18,9% та 33,5% відповідно.

"Ця тенденція обумовлена й тим, що на фоні позитивних очікувань від політики Євросоюзу стосовно України (вступ до СОТ, можливе спрощення візового режиму), спостерігаються негативні очікування економічної загрози з боку Росії (ціна на газ, "торгові війни", економічні санкції)" - каже Застава.

Народний депутат України від Партії регіонів Тарас Чорновіл, коментуючи отримані Інститутом Горшеніна результати, підкреслив, що ця тенденція має місце не тільки протягом останнього року. "І це є абсолютно логічним в плані, перше, загально проголошеної всіма, і підтриманої політичними силами, євроінтеграції. Друге: поступове відходження значної частини людей від асоціацій з Радянським Союзом. Молодші люди більше зорієнтовані на Європу, мають певні надії, якщо не задля держави (тут накладається особистий певний стереотип), то свої особисті надії розвитку життя, майбутнього з якоюсь з країн Європи. І тому такий процент абсолютно є закономірним", - зазначив Чорновіл.

Дослідження "Оборонна стратегія держави очима українців" проводилось Інститутом Горшеніна в рамках річної програми соціологічних досліджень 2008 року "Проект країни" з 7 по 18 лютого 2008 року у 129 населених пунктах України, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Більшість українців хоче співпрацювати з ЄС, а не з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути