вівторок, 12 листопада 2013 09:24

Більше половини росіян вважають Україну "рідним домом"

Більше половини росіян вважають Україну "рідним домом"
Фото: xn--80aaazq5agsa4k.net

Росіяни все більше притримуються думки, що Україна поступово віддаляється від Росії і зближується з Євросоюзом і США. Проте велика їх частина ще досі вважає Україну "рідним домом".

У тому, що позиції Росії та України поступово розходяться, впевнені 40% опитаних громадян, повідомляють соціологи "Левада- Центру", представляючи результати своїх досліджень з цієї теми.

При цьому впевненість росіян у поступовому віддаленні Києва від Москви з часом зміцнюється: у 2011 році таку точку зору поділяли 21% респондентів, у 2012 році - 32 %.

Кожен третій опитаний, а це 32% респондентів, стверджує, що Україна не віддаляється і не зближується, а лавірує між Росією і країнами Заходу ( 38% - у 2011 році, 36% - у 2012-му). І тільки кожен сьомий (14% ) заявляє, що Україна налаштована на зближення з Росією. Однак впевненість у цьому неухильно знижується (у 2011 році про зближення двох країн говорили 29% респондентів, у 2012 - 19%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дорогу вимостили соломою, щоб стукіт копит не заважав хворому"

Прогнозуючи майбутнє російсько -українських відносин, близько половини росіян (47% ) висловили думку про те, що в них нічого не зміниться, вони будуть знаходитися на тому ж рівні, що і останнім часом. Кожен п'ятий (19 %) прогнозує погіршення відносин, майже стільки ж ( 17% ) - їх поліпшення. Проте позитивні надії тануть з кожним роком - у 2011 році "оптимістів" було дещо більше (24%), а "песимістів" - менше ( 11%).

Кожен другий учасник опитування "Левада- Центру" (49 %) хотів би бачити Україну незалежною країною, що побудувала з Росією добросусідські та взаємовигідні відносини, але третина (35%) вважала за краще б, щоб Київ перебував під економічним і політичним контролем Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вони шукають компромісні рішення - політолог про візит Януковича до Москви

Як показало опитування, більша частина жителів РФ не вважають Україну "закордоном" (61%), для них вона залишається майже "рідним домом", куди можна з'їздити у відпустку, до родичів, друзів і т.д. Разом з тим більш третини співвітчизників (37 %) все ж сприймають Україну як іноземна держава .

Опитування "Левада- Центру " проводився в кінці жовтня за участю 1603 респондентів, що мешкають в 130 населених пунктах 45 регіонів РФ.

Зараз ви читаєте новину «Більше половини росіян вважають Україну "рідним домом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі