середа, 20 січня 2016 18:42

Безсмертний розповів, як у Мінську домовляються про вибори на Донбасі

Безсмертний розповів, як у Мінську домовляються про вибори на Донбасі
Україна не хоче, щоб вибори на Донбасі пройшли під дулами автоматів. Фото: novayagazeta/Евгений Фельдман

Важка ситуація на лінії бойових дій сходу України ускладнила переговори Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Про це та про інші подробиці перемовин "Українській правді" розповів представник української сторони Роман Безсмертний. За його словами, багато уваги учасники переговорів приділяли роботі ЗМІ.

"Говорили про те, щоб створити для цих виборів акредитаційну групу за участі європейського комітету, яка б моніторила і дивилася за діяльністю ЗМІ. Однак протилежна сторона наполягала на тому, щоб створити акредитаційні комітети при їхніх виборчих комісіях, які мали б займатися роботою зі ЗМІ. Натомість представники ОБСЄ пропонують створити групу, яка б виробила кодекс для журналістів, що висвітлювали б виборчий процес", - повідомив Безсмертний.

Також учасники групи говорили про організаційні моменти. Зокрема про адміністративні органи, про висування кандидатів, про переваги мажоритарної та пропорційної систем.

"Протилежна сторона відкинула можливість участі загальноукраїнських партій та усі пропозиції по участі ЦВК у цьому процесі. Вони наполягають на створенні тимчасових виборчих комісій у Донецьку та Луганську", - сказав Безсмертний.

Не змогли домовитися і щодо переліку населених пунктів, де мають відбутися вибори. Українська сторона пропонувала, щоб це визначалося актом Ради. А бойовики хочуть окремого закону. Не знайшли консенсусу і під час обговорення участі українських судів у виборчому процесі. Українська сторона пропонувала використовувати Харківський, Дніпропетровський або створити окремий суд для розв'язання виборчих спорів. Але це ніхто підтримав.

Зазначимо, що безпеку під час місцевих виборів, за різними пропозиціями, може забезпечувати або контингент ООН, або збройні сили України, або Нацгвардія. Бойовики протискують свій варіант - народну міліцію.

Зараз ви читаєте новину «Безсмертний розповів, як у Мінську домовляються про вибори на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі