вівторок, 13 серпня 2019 19:48

Безсмертний поплатився за заяву про паузу України в "Мінську" — політолог

Безсмертний поплатився за заяву про паузу України в "Мінську" — політолог
"Роман Петрович — політик. Він звик робити політичні заяви", — Фесенко. ФОТО: "Українська правда"

Приводом для звільнення Романа Безсмертного з посади представника України у Тристоронній контактній групі стала його заява про необхідність призупинити участь України у ТСК після загибелі 4 військових на Донбасі.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Заява була не погоджена президентом, керівництвом делегації. Це була особиста думка, яка пішла в дисонанс з позицією делегації та керівництвом країни, — і стала приводом для звільнення", — каже він.

Справа не в образі Володимира Зеленського, а в потребі рахуватися з іншими членами перемовної групи.

"Якщо ти член команди, член перемовної групи, а не політик, то перш ніж публічно висловлювати свою думку, маєш представити свою позицію керівнику делегації, президенту. А після того, якщо є незгода з позицією, то можеш вийти з групи та робити заяву. Так (як Безсмертний — Gazeta.ua) звикли наші політики — "от я висловив свою власну думку". На особисту думку, як і будь-яка людина, він має право. Але на публічне висловлення своєї думки як член перемовної групи — ні", — пояснює політолог.

"Роман Петрович — політик. Він звик робити політичні заяви", — додає він.

За Петра Порошенка Безсмертний пішов з Тристоронньої групи за тієї ж причини — мав власну думку.

"Дипломат виконує розпорядження або МЗС, або президента. А політик діє самостійно. От Безсмертний діяв самостійно і пішов з посади".

Призначення Безсмертного на посаду перемовника без урахування його "політичної" специфіки Фесенко називає помилкою з боку команди президента Зеленського. Нині, каже, на роботу групи це суттєво не вплине — "не Роман Петрович визначав діяльність і позицію цієї делегації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі Президента пояснили звільнення Безсмертного із Мінської групи

13 серпня президент України Володимир Зеленський звільнив Романа Безсмертного з посади представника України в Тристоронній контактній групі. Сам Безсмертний дізнався про своє звільнення зі ЗМІ.

Кількома днями раніше Безсмертний заявив, що після загибелі чотирьох військових на Донбасі Україна мала б призупинити участь у Мінських переговорах.

Роман Безсмертний - український політик, державний діяч, дипломат, один із авторів Конституції України. 2015-го був уповноважений представляти Україну в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Вийшов із Мінського переговорного процесу 2016-го. 10 липня президент України Володимир Зеленський повернув його до Тристоронньої контактної групи, звільнивши перед цим Олександра Моцика.

Зараз ви читаєте новину «Безсмертний поплатився за заяву про паузу України в "Мінську" — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі