понеділок, 19 вересня 2016 16:03

Без свідчень Гонтаревої гроші Януковича можуть не повернути до бюджету - ЗМІ

Без свідчень Гонтаревої гроші Януковича можуть не повернути до бюджету - ЗМІ

Прийняття закону про спецконфіскацію не гарантує повернення до бюджету коштів оточення екс-президента Віктора Януковича, заарештованих на рахунках кіпрських фірм в Ощадбанку. Про це повідомляє "Главком".

Як стверджує видання, Генпрокуратура не може поки обґрунтувати зв'язок офшорних компаній із Сергієм Арбузовим. Без цього заарештовані в Україні активи не потрапляють під дію закону про спецконфіскацію.

"У разі подання позову на номінального власника активів, прокурор має довести, що підозрюваний у кримінальній справі фактичний власник може прямо або опосередковано розпоряджатися цими коштами. І саме тому шанси конфіскувати активи Януковича в Ощадбанку поки що примарні. Генпрокуратура вже два роки не може знайти докази на підтвердження, що офшорні компанії (власники заморожених вкладів) реально належать оточенню Януковича (екс-главі НБУ Сергієві Арбузову). Поки що є тільки припущення. Водночас Арбузов свою причетність до компаній заперечує", - пише "Главком".

При відсутності переконливих доказів, вважає видання, спроба конфіскувати заарештовані активи може обернутися тривалими судовими розглядами. Прокуратурі могли б допомогти свідчення глави НБУ Валерії Гонтаревої, яка у ролі фінансового брокера обслуговувала "арбузівські" кіпрські офшорні компанії. Однак Юрій Луценко замість цього чекає допомоги від кіпрського Мін'юсту, який не буде розголошувати імена власників фірм без вагомих підстав.

"Без Гонтаревої у Луценка не буде доказів про зв'язки активів в Ощадбанку з Арбузовим. Без доведеного зв'язку активи не підпадуть під закон про спецконфіскацію", - підкреслює "Главком".

У свою чергу, "адвокати" Гонтаревої розповідають про законність угод, які вона проводила, а також про відсутність претензій до її клієнтів на рівні міжнародних контролюючих інстанцій.

"Зараз інтереси власників заарештованих в Ощадбанку 1,5 млрд доларів і Валерії Гонтаревої сходяться - сторони зацікавлені, щоб формально дії "кіпріотів" продовжували вважатися законними. В іншому разі власники фірм утратять свої півтора мільярда, а Валерія Олексіївна позбудеться своєї "бездоганної репутації", а можливо й свободи", - пише видання.

Як повідомляли, 2013 року компанія "Інвестиційний капітал Україна", якою на той час володіла й керувала Валерія Гонтарева, супроводжувала угоди з купівлі українських цінних паперів для кількох кіпрських компаній. Улітку 2014-го Генпрокуратура заявила про зв'язок цих офшорних фірм із Сергієм Арбузовим і добилася накладення судового арешту на ці активи.

Зараз ви читаєте новину «Без свідчень Гонтаревої гроші Януковича можуть не повернути до бюджету - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі