четвер, 24 грудня 2015 17:54

"Без соціальних компенсаторів азартні ігри протипоказані" - Заболотна

"Без соціальних компенсаторів азартні ігри протипоказані" - Заболотна

Команда Мистецького Арсеналу на чолі з директором підготували законопроект, мета якого, у разі детінізації грального бізнесу за рахунок спеціального податку в 10%, компенсувати збиток, що наноситься суспільству розвитком соціально значущих проектів.

"Кабмін і Мінфін аргументують потребу легалізації казино і букмекерських контор необхідністю залатати дірку в бюджеті. Але є і зворотна сторона медалі - наслідки для громадського здоров'я країни.

Власне, тому, розуміючи, що влада не відступить і протягне свою ідею легалізації деструктивної для суспільства індустрії, активісти запропонували депутатам створити громадського компенсатора у вигляді Державного фонду гуманітарного розвитку України ", - говорить Н. Заболотна.

Один зі співавторів проекту закону № 3597 "Про державний фонд гуманітарного розвитку України" Микола Томенко пояснив, для чого потрібен такий фонд.

"Ми пропонуємо своєрідного оператора" шкідливих грошей ", який буде використовувати отримані кошти на боротьбу з ігроманією і за зменшення негативних суспільних наслідків від вживання алкоголю та тютюну. Ці кошти будуть потрапляти в Державний фонд гуманітарного розвитку України - керований за принципом солідарного підходу.

Саме тому ми пропонуємо залучити 10% від валового доходу ігрового бізнесу і 1% від сплаченого акцизу з алкоголю та тютюну на гуманітарні потреби. Зараз пропозиція щодо розподілу витрат така - культура і мистецтво - 35% від загальної суми (оскільки запущено у нас більше), наука і освіта - 20%, фізична культура, спорт - 20%, охорона здоров'я - 20%, Туризм -5%. За різними оцінками, сума залучених коштів коливається від 500 000 000 гривень до приблизно півтора мільярда гривень. Якби такі гроші були протягом п'яти років, ми б змогли зробити дійсно якісний прорив у гуманітарній сфері ", - заявив парламентарій.

Тим часом, глава профільного комітету з питань сім'ї, молоді та спорту позитивно оцінив дану громадську ініціативу, яка, на його думку, зможе побороти соціальні проблеми і допоможе розвиватися населенню альтернативно, відходячи від згубного способу життя.

"Законопроект дуже цікавий і має право на життя. На сьогодні дійсно існує гостра необхідність залучити додаткові кошти і пропорційно розподіляти їх на спорт, на культуру, на соціальні видатки. Без фінансування розвитку цих сфер країна отримає дуже невтішні наслідки . Я вже не кажу про дітей, які зараз просто йдуть на вулицю. І ми всі чудово розуміємо, що це означає - зростання злочинності, пияцтво, відсутність виховання і погана фізична підготовка ", - упевнений Артур Палатний

Також, Н. Заболотна закликала чиновників і громадян зрозуміти соціальну відповідальність і небезпеку, яку тягне легалізація грального бізнесу.

"І якщо в цивілізованих країнах вже давно зрозуміли, що, легалізувавши подібну індустрію, потрібно подбати про створення та підтримку соціально значущих і корисних для розвитку громадян видів діяльності, то наші чиновники до цього ще не дійшли. Перед таким викликом всі свідомі громадяни повинні об'єднатися і виступити з соціальним ультиматумом. Якщо немає компенсаторів, то не повинно бути і легалізації азартних ігор ", - резюмувала директор Арсеналу.

Зараз ви читаєте новину «"Без соціальних компенсаторів азартні ігри протипоказані" - Заболотна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі