понеділок, 28 вересня 2020 15:11

"Без одного місяця чужі люди" — Вінниця на порозі гучного "політичного розлучення"

 

Діючий мер Вінниці Сергій Моргунов та екс-прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, схоже, вже найближчим часом реалізують проект "Заміна" та приведуть до мерства у обласному центрі 44-річного екс-нардепа від БПП Сергія Кудлаєнка. За інформацією з штабу політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", ідея заміщення більш рейтингового Моргунова на "вінницького улюбленця" Кудлаєнка належить безпосередньо Володимиру Борисовичу. Причина — активні спроби нинішнього голови Вінниці відійти від "занадто тісного партнерства" з командою Гройсмана.

Про охолодження стосунків між Володимиром Гройсманом та Сергієм Моргуновим в політичних кулуарах Вінниці заговорили ще у 2014 році, коли на запрошення Арсенія Яценюка Володимир Борисович отримав пост віце-прем'єр-міністра України — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Сергій Моргунов хоч формально отримав найвищу посаду в місті, але по факту залишився "секретарем Гройсмана", в обов'язки якого входило максимально точно передавати в телефонному режимі обставини прийняття рішень в міськраді Володимиру Борисовичу.

"Телефонний режим" тримався декілька років і ослаб лише з призначенням Гройсмана прем'єр-міністром України в уряді Петра Олексійовича Порошенка. Очевидно, що статус нової посади національного рівня зняв необхідність тотального контролю за своїм представником у Вінниці. В цей же час народним депутатом України від Блоку Петра Порошенка стає директор Департамента адміністративних послуг Вінницької міської ради Сергій Кудлаєнко — друг Володимира Гройсмана ще з дитячих років.

Після виборів 2015 року Вінниця, в принципі, стала кадровим донором для Києва. Найефективніші представники команди Гройсмана отримали державні посади та змінили місце проживання, звільнивши "кар'єрний простір" для чиновників другої черги. Саме в цей час Сергій Моргунов отримує найкращі можливості для формування своєї власної команди з метою позбутися іміджа "придворного мера". На жаль, це "клеймо" супроводжує Сергія Моргунова усю його професійну кар'єру.

В 2019 році "система дала збій" — Петро Порошенко програє вибори коміку та ведучому Володимиру Зеленському. Нищівна поразка зачіпає Вінницю: на рідному для Володимира Гройсмана окрузі поразки зазнають одразу двоє його соратників-самовисуванців віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон та все той же депутат від БПП Сергій Кудлаєнко. Головною причиною поразки Кудлаєнка експерти назвали пізній старт передвиборчої кампанії та конкуренцію з заступником голови Вінницької ОДА Андрієм Гижком, висунутого політичною партією "Європейська Солідарність" Петра Порошенка.

Тим не менше, Володимир Гройсман втрачає шанс завести до Верховної Ради власний політичний проект "Українська стратегія Гройсмана", втрачає власних депутатів у Вінниці і, звісно, змушений на півроку зійти з національної політичної арени для роздумів та перезавантаження. Гройсман знову стає найголовнішою політичною фігурою міста, повністю ховаючи в своїй тіні політично несамостійного Моргунова.

Проблема в тому, Сергій Моргунов уже встиг відчути смак хоч відносної, але самостійності, тому містом почала ширитися інформація про близький кінець службово-дружнім відносинам Гройсмана-Моргунова. Ще більше загострилася атмосфера, коли на початку літа 2020 року стало відомо про наміри Сергія Кудлаєнка взяти участь в мерських перегонах 25 жовтня. Протистояння "закомплексованого" Сергія Моргунова та його більш молодого тезки Сергія Кудлаєнка стало ще більш очевидним після оголошення 19 вересня 2020 року про висування Кудлаєнка кандидатом в мери Вінниці від політичної партії "Європейська солідарність".

Пазл складається.

Володимир Гройсман врахував причини минулорічної поразки Кістіона та приміряв їх же до невпевненої фігури Сергія Моргунова — занадто старий, занадто консервативний, занадто токсичний через корупційні скандали. Але при цьому — доволі рейтинговий, щоб вийти в другий тур, де в драматичній передвиборчій битві "програти" молодому та енергічному Сергію Кудлаєнку.

Місто отримує нового мера-героя з великим кредитом довіри від населення, Володимир Борисович отримує абсолютно лояльного до себе мера, а Сергій Анатолійович зі всіма належними почестями йде на політичну пенсію, забираючи разом із собою фактор токсичності та знижуючи напругу серед інших політичних фігур Вінниці.

Хто може завадити Володимиру Гройсману реалізувати вінницький проект "Заміна"?

Володимир Продивус. Навряд чи бізнесмену сподобається історія, в якій йому немає відповідного до його статусу ролі. Саме голова Федерації боксу України фінансує та підтримує кадрами щонайменше 20 із 54 кандидатів в депутати Вінницької міської ради від політичної партії "Слуга народу" на чолі з кандидатом в мери Сергієм Борзовим — нинішнім головою Вінницької ОДА.

Сергій Моргунов. У мера Вінниці з'явилася чудова можливість зламати плани своєму "старшому товаришу" та виграти вибори знову, але чи покращаться при цьому стосунки з Володимиром Гройсманом — це питання. Вже зараз від атмосфери партнерства в командах Моргунова та Гройсмана не залишилося і сліду. "Без одного місяця" чужі люди — а ось так прокоментував нашому виданню відносини між Гройсманом та Моргуновим один з керівників департаменту Вінницької міської ради, що побажав залишитися неназваним.

Без сумніву 25 жовтня 2020 року — день, який може стати датою найгучнішого "політичного розлучення" по-вінницькі за останнє десятиліття.

Зараз ви читаєте новину «"Без одного місяця чужі люди" — Вінниця на порозі гучного "політичного розлучення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі