Ексклюзиви
понеділок, 08 липня 2013 20:17

Банкова примусила парламент працювати на себе - експерт

Банкова примусила парламент працювати на себе - експерт
Володимир Бондаренко Фото: vsiknygy.net.ua

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 49 років, вважає, що минула сесія Верховної Ради була однією з найнепродуктивніших в історії українського парламентаризму.

- Усього прийнято лише 82 закони — третина від запланованих, - зазначає політолог. - Із них левову частку на останньому тижні після того, як президент наполіг, щоб до парламенту з'явилися усі члени провладної фракції. До зали засідань прийшли навіть Василь Хмельницький та Юрій Іванющенко. Прийняли кілька законів, потрібних для євроінтеграції. А головне — протягнули потрібні урядовцям законопроекти, зокрема про векселі та трансферне ціноутворення. Перший закон дозволяє повертати підприємцям ПДВ не живими грошима, а векселями, другий — оподатковувати прибутки компаній, що виводять капітали в офшори. Це на деякий час полегшить життя Кабміну в умовах дефіциту бюджетних коштів.

Які найбільші здобутки влади за цю сесію?

- Владі вдалося створити парламентську більшість попри те, що вона фактично програла вибори. Також похитнути лави опозиції, вивівши з її складу чимало "тушок". І хоча вони формально не приєдналися до більшості, але фактично голосують так, як потрібно владі. Були прогнози щодо розпуску парламенту і дострокові вибори. Але Банкова примусила працювати цю Верховну Раду на свою користь і приймати необхідні для неї закони.

Крім того, влада залякала депутатів, позбавивши через суд мандатів Івана Балогу і Олександра Домбровського. Таким чином нардепам-мажоритарникам дали зрозуміти: якщо вони не працюватимуть належно, то вибори кожного можна оскаржити в судовому порядку. Такого не було за всю історію українського парламенту.

Що вдалося опозиції?

- Насамперед домогтися персонального голосування. Це також вперше за історію парламенту. Важко було уявити, що почнуть голосувати самі за себе мультимільйонери, які зазвичай залишали в залі замість себе "піаністів". Нерідко в ролі "кнопкодавів" виступали навіть Герої України.

По-друге, опозиції вдалося примусити президента і Верховну Раду не зійти з обраного курсу на євроінтеграцію і отримати міжнародну підтримку. Часто з очільниками Заходу зустрічається Віталій Кличко, недавно їздив до США Арсеній Яценюк. А от влада фактично опинилася у міжнародній ізоляції. Дійшло до того, що Віктор Янукович змушений приймати президента Білорусі Олександра Лукашенка, якого вважають останнім диктатором Європи.

До того ж, незважаючи на "тушкування", опозиційним силам вдалося зберегти єдність, вони не розсварилися між собою, а виступають єдиним фронтом. Це імпонує їхнім виборцям.

Чи продовжиться і далі процес "тушкування"?

- Гадаю, що так. Бо де три українця, там або три гетьмани, або три зрадники. Деякі опозиційні депутати воліли б не виходити із своїх фракцій, але голосувати в унісон з більшістю. Але сама опозиція присікає подібні можливості, виключаючи таких розумників. Влада намагатиметься досягти конституційної більшості — 300 голосів разом з мажоритарниками, тому на окремих опозиційних депутатів чинитиме шалений тиск.

Чому у нардепів не дійшли руки до виборів у проблемних округах та Києві?

- Київські вибори — це окрема історія. Влада взагалі їх не хоче проводити, скориставшись роз'ясненням Конституційного суду. Бо розуміє, що шансів їх виграти у її ставленика дуже мало.

А відтермінування перевиборів до Верховної Ради у проблемних округах домоглася опозиція. Банкова хотіла їх провести влітку, скориставшись тим, що в цей час найактивніша частина виборців відпочиває, явка знижується до 25-30 відсотків. Якщо пролити "золотий дощ" на ветеранський електорат, то можна перемогти. Але опозиція, блокуючи трибуну, не дала це зробити. Разом з тим не призначили вибори мерів Херсона, Миколаєва, Чернівців та інших міст. Для опозиції ці вибори краще проводити восени чи взимку.

Влада вирішила проводити усі ці вибори після листопадового саміту у Вільнюсі, коли буде підписана Угода про асоціацію з ЄС. Адже виборчий процес може вилитися у збурення.

Блокування трибуни — це єдиний дієвий аргумент опозиції?

- Можна застосовувати й інші методи. Передусім, своє представництво у міжнародних органах з метою тиску на українську владу. Використовувати трибуну Парламентської асамблеї Ради Європи. Важливо знаходити помилки влади і користуватися ними. Скажімо, після подій у Врадіївці треба було домагатися відставки міністра внутрішніх справ. Важливо вловлювати протестні настрої і на їхній хвилі розгортати наступ. Восени може бути така можливість, коли соціально-економічна ситуація погіршиться.

Слід шукати і нестандартні методи. У минулому скликанні вдалою була операція нардепа від БЮТу Романа Забзалюка, який викрив підкуп депутатів, отримавши 450 тисяч доларів за фіктивний перехід до фракції "Реформи заради майбутнього".

На жаль, у нашому парламенті використовують підслуховування, підглядання, провокації, кожна фракція має свою розвідку. Усі всіх записують на відео і диктофони. Пригадаймо педофільський скандал у минулому парламенті. Вина жодного депутата не була доведена, але на фракцію БЮТу кинули тінь. А організатор цієї провокації Григорій Омельченко отримав звання Героя України.

Чи можлива позачергова сесія, на якій наполягає опозиція?

- Можлива у разі погодженого порядку дня, до якого увійде частина "європейських" законів. Тільки це може об'єднати владу й опозицію. Формально парламент ще не на канікулах. Поточний тиждень депутати мають працювати у комітетах, а потім — в округах. Тому більшість з них повинні перебувати на території України і зможуть швидко зібратися в Києві.

Чи буде конструктивнішою наступна сесія ВР?

- У першій половині сесії нардепи працюватимуть продуктивніше, бо потрібно буде завершити підготовку до підписання Угоди про асоціацію. А потім ситуація загостриться. Опозиція знову вдаватиметься до протестних дій. Цьогоріч економіка стабільно падає. Протиріччя між основними олігархічними кланами наростають. Протестні настрої в суспільстві збільшуватимуться. Керувати країною буде дуже важко. Як літаком, у якого в польоті закінчилося пальне.

Зараз ви читаєте новину «Банкова примусила парламент працювати на себе - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути