четвер, 10 червня 2021 19:48

"Бандитські технології 90-х": як Вірастюк став народним депутатом

"Бандитські технології 90-х": як Вірастюк став народним депутатом
"На проміжних виборах в окрузі в Івано-Франківській області створили нерозумний прецедент на майбутнє, відкрили шлях до використання кримінальних технологій", говорить Олексій Кошель.Фото: "Укрінформ"

Центральна виборча комісія відкрила шлях до використання бандитських технологій на виборах та підіграла "Слузі народу", коли зареєструвала Василя Вірастюка народним депутатом. Таку думку Gazeta.ua висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Склалося враження, що ЦВК підіграла "Слузі народу". Ми підвели результати виборів без викрадених бюлетенів. Створили нерозумний прецедент на майбутнє, відкрили шлях до використання кримінальних технологій. Отримали сигнал – на виборах спрацювали бандитські технології 90-х років", – каже Кошель.

Також додає: "Це була виборча кампанія, за яку державі має бути соромно. Захід бачить - в Україні крадуть бюлетені, використовують спецназ СБУ для так званої охорони дільниці. Тому ми отримуємо серйозні репутаційні мінуси. Для міжнародних організацій – це буде сигнал, що Україна не спроможна організувати чесні демократичні вибори".

Країна опинилася у форматі, коли знайти юридичне рішення було просто неможливо, натомість залишалися політична воля, каже Кошель. "Закон не передбачає проведення повторних виборів. Але попереднє рішення Верховного суду зазначало, що один із ймовірних сценарій – це проведення повторних виборів в окремих виборчих дільницях. Виходом з ситуації було б політичне рішення – проведення повторних виборів. Такі прецеденти були. Так звані проблемні округи 2012 року і політичне рішення про проведення повторних виборів. Іншого шляху встановити результати виборів я не бачу", – додає голова КВУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацполіції треба розгадати загадку: в який момент зникли бюлетені - "Опора"

Щодо повторного проведення виборів мають бути законодавчі зміни у парламенті, каже Кошель. "На відміну від 2012-го, Рада контролюється однією силою, тому шанс прийняття змін був мінімальний. Не побачив достатньої активності у ВР, крім монобільшості. Навіть від фракції "За майбутнє", у яких фактично вкрали перемогу. Але якщо враховувати можливість зв'язків з Ігорем Коломойським, то тут можемо бути гра у піддавки із владою. Немає активності від "Батьківщини" та "Євросолідарності" – вирішили відмежуватись від брудної історії".

"Щодо викрадених бюлетенів відкрите кримінальне провадження, яке може тривати дуже довго. Переконаний, що розслідування буде безрезультатним. Тому що політична сила контролювала виборчу комісію. Влаштували повний безлад, там був прохідний двір. Встановити факт крадіжки буде складно. Прізвище замовника не отримаємо. Можуть знайти дрібних виконавців", – каже голова КВУ.

Центральна виборча комісія зареєструвала висуванця від партії "Слуга народу" по 87 округу Василя Вірастюка народним депутатом. Проміжні вибори в окрузі в Івано-Франківській області проходили 28 березня. Нардепи з парламентської фракції "СН" приїжджали на округ "з'ясувати ситуацію з підрахунком".

За даними ЦВК, за Вірастюка проголосували 30,95%, кандидата від партії "За майбутнє" Олександра Шевченка – 30,11%, кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського – 28,51%. Різниця між Вірастюком і Шевченком була 422 голоси.

Перед повторним перерахунком голосів на кількох дільницях зникли 502 бюлетені, повідомляв рух "Чесно".

5 травня ЦВК відмовилася реєструвати Вірастюка нардепом.

Перед цим Велика палата Верховного суду скасувала протокол ЦВК, яким його визнавали переможцем виборів.

5 червня суд залишив чинним протокол ЦВК про перемогу Вірастюка.

Зараз ви читаєте новину «"Бандитські технології 90-х": як Вірастюк став народним депутатом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі