Ексклюзиви
четвер, 14 серпня 2008 09:19

Балога про війну в Грузії, позицію Тимошенко та політичний вибір

Балога про війну в Грузії, позицію Тимошенко та політичний вибір
"Трагічні події в Грузії і грубі силові дії, які призвели до загибелі тисяч людей і врозріз з міжнародно-правовими нормами поставили під загрозу територіальну цілісність Грузії, є украй небезпечним викликом світовому співтовариству і, безумовно, вимагатимуть чіткого реагування державної влади України і узгодженої, солідарної позиції провідних політичних сил нашої країни", - заявив газеті "День" глава Секретаріату президента України Віктор Балога.

"Бойові дії поблизу кордонів України, масовий потік біженців з Грузії, блокування і руйнування регіональної економічної і транспортної інфраструктури на грузинській території разом з добре скоординованою інформаційною кампанією, в якій, серед іншого, деякі далеко не "гарячі" голови вдаються до спроб дискредитувати і позицію нашої країни, свідчать про виключно небезпечний характер ситуації.

Погрози, які виходять з такого положення, безпосередньо стосуються України. Ці погрози не терплять ні пасивності відповідальних владних структур нашої країни, ні політичного маневрування тих сил, чиє мовчання і хитромудрі виверти свідчать про переслідування власних вузьких інтересів і нагадують тактику "п"ятих колон".

"Нам потрібно не допустити, засудити і зробити неможливим повторення війни в Грузії"

"Немає місця для емоцій. В той же час, немає місця для легковажного споглядання. Реакція держави повинна бути негайною і однозначною", - заявив Балога.

"Нам потрібна зважена і об"єктивна оцінка стану справ і мобілізація всіх державних, політичних, суспільних сил і дипломатичних і безпечних зусиль, щоб не допустити надалі насильства в сусідньому регіоні, засудити і зробити неможливим повторення такого прецеденту" - вважає глава Секретаріату.

"Україна позитивно оцінила факт припинення вогню в Грузії. Ми підтримали і маємо намір сприяти втіленню міжнародного плану мирного врегулювання, який повинен належним чином враховувати позиції всіх привернутих сторін, стати основою для нормального розвитку ситуації на користь постраждалих людей і територіальної цілісності Грузії.

Своїм візитом до Грузії глава української держави підтвердив той беззаперечний факт, що Україна не стоятиме осторонь процесів, які відбуваються на Південному Кавказі, діятиме активно і конструктивно для гарантування миру і демократії в регіоні, надаватиме всі послуги для нормалізації положення і відстоювання цілісності і незалежності Грузії", - підкреслив Віктор Балога.

Крім того, керівник Секретаріату президента підкреслив, що "сьогодні ми - весь український політикум і, поза сумнівом, все українське суспільство - стоїмо перед гострою необхідністю затвердження такої єдності загальнодержавної волі і повноважень, яка необхідна для безпеки країни проти будь-якого внутрішнього протистояння і тиску зовнішніх процесів".

"Ми стоїмо перед масштабним політичним, цивілізаційним вибором, - вважає Балога, - або прискорити шлях до простору демократії і справжньої безпеки, або опинитися у позиції васала, замість якого ухвалюють рішення і якого завжди втягуватимуть в чуже силове поле".

За матеріалом: "День".

Зараз ви читаєте новину «Балога про війну в Грузії, позицію Тимошенко та політичний вибір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути