понеділок, 19 травня 2008 17:49

Балога про відхід Тимошенко від коаліційних домовленостей

Балога про відхід Тимошенко від коаліційних домовленостей
Пакет першочергових законів, передбачених угодою про створення демократичної коаліції, не прийнятий навіть наполовину, заявляє глава секретаріату президента Віктор Балога.

За його словами, заява прем"єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що з ухваленням закону про Кабінет міністрів зник останній докір президента на адресу БЮТ, зроблена явно передчасно та дезорієнтує громадськість.

Слова лідера блоку також можуть означати, що ця політична сила надалі відмовлятиметься від втілення інших положень коаліційної угоди, додав глава секретаріату.

Балога наголосив, що коаліційна угода стала єдиною підставою для формування нового складу Кабінету міністрів і призначення його керівника.

Своїм підписом під цим документом Тимошенко "брала зобов"язання про ухвалення кабмінівського закону (втім, як і решти інших) ще до розгляду її кандидатури на прем"єрську посаду".

Однак голосування відбулося лише через п"ять місяців після того, як Тимошенко зайняла крісло голови уряду, зауважив Балога.

"Сам цей факт прямо вказує на те, що коаліційна угода порушена. Однак для БЮТ відхід від виконання коаліційних домовленостей ніколи не був чимось надзвичайним чи ганебним", - сказав глава секретаріату.

"Вони всіляко опиралися прийняттю закону про Кабмін, так само зараз, імовірно, не хочуть ухвалювати інші законопроекти", - додав він.

Глава секретаріату вказав, що на сьогодні Верховна Рада ухвалила лише 4 з 12 першочергових законів. Таким чином, пріоритетний пакет прийнято менше, ніж наполовину.

На його думку, тривалий опір БЮТ прийняттю закону "Про Кабінет міністрів", як і різке його несприйняття нинішнім керівником уряду, свідчить про бажання Тимошенко працювати на високій державній посаді поза будь-якими регламентами.

За словами глави секретаріату, закон про Кабмін став дуже важливим документом, який регулює взаємовідносини в системі влади, розподіляє сфери повноважень і відповідальності.

"Цей документ, всупереч словам прем"єр-міністра, якраз дуже не зайвий і Конституцію не руйнує. Його призначення - закріпити функції уряду та надати йому інструментарій для роботи", - заявив Балога.

"А ще - створити законодавчу протидію авторитарним, тоталітарним зазіханням, які виписані в бютівському проекті нового Основного Закону", - додав глава секретаріату.

За словами Балоги, "на сьогодні чинний Кабмін одержав додаткові можливості, закріплені законодавством, для системної та продуктивної роботи". "Питання лише в тому, чи зможе він ними сповна скористатися", - додав глава секретаріату. Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Балога про відхід Тимошенко від коаліційних домовленостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі