понеділок, 07 липня 2008 15:22

Балога пояснив, чому голосування по бюджету можуть зірвати

Оптимізм Кабінету Міністрів щодо затвердження змін до державного бюджету на 2008 р. ще до парламентських канікул можна було б тільки вітати, якби не існувало реальних передумов до зриву голосування з цього питання.

Про це сьогодні заявив голова Секретаріату Президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

Кабінет Міністрів має усвідомлювати ризик того, що принаймні до осені держава житиме за кошторисом, зміни до якого повинні були бути остаточно прийняті ще в березні, вважає він. "Той факт, що парламентська більшість і утворений нею уряд не змогли ще три місяці тому привести держбюджет у належний вигляд, уже сьогодні слід записати до графи їхніх відчутних прорахунків. Ця урядово-коаліційна недбайливість утворила високу ціну втрат для національної економіки та мільйонів українських сімей", - підкреслив керівник президентського Секретаріату.

Балога звернув увагу, що Кабмін виносить на розгляд Верховної Ради змінений бюджет, не маючи обгрунтованого аналізу макроекономічних показників. Національний банк так і не погодив з урядом прогнозований рівень інфляції до кінця року, також немає чіткого розуміння пріоритетів розподілу бюджетних витрат. "Створюється враження, що уряду важливо створити лише видимість активності в бюджетному питанні, а не досягти ухвалення зваженого, реалістичного фінансового документа. Напевно, єдиним наслідком зусиль Кабінету Міністрів щодо ухвалення змін до бюджету стане їхня публічна презентація. Призначена на понеділок презентація бюджету в Українському домі свідчить також і про те, що Кабмін апріорі не мав наміру коректувати статті держбюджету за підсумками наради у Президента щодо макроекономічних показників. Отже, всі заяви уряду про те, що бюджет складений із урахуванням пропозицій глави держави та НБУ, є лише словесною маскувальною сіткою. Це виключно урядовий бюджет", - зазначив він.

Ще одним аргументом на підтвердження припущення про труднощі в ухваленні бюджетних змін В.Балога назвав внутрішні проблеми в коаліції. Він не виключив, що фракції, які не входять у коаліцію, укотре не голосуватимуть, щоб продемонструвати суспільству фактичну відсутність більшості в Раді. Крім того, з політичних міркувань вони навряд чи погодяться розділити відповідальність за рішення, до підготовки якого не були залучені. Тому в цій ситуації єдиною підставою для оптимізму коаліції є ствердження прем"єр-міністра Юлії Тимошенко про повний комплект у більшості навіть після виходу двох депутатів. "Звичайно, рівняння 226-2=228 є новим словом в арифметиці, проте для результативного голосування, без залучення голосів інших фракцій, це все-таки не допоможе", - підкреслив Балога.

Глава Секретаріату також звернув увагу, що багато народних депутатів із фракцій більшості наразі фізично відсутні в Києві, і тому для лідерів коаліції буде досить складно забезпечити конституційний принцип "один депутат - один особистий голос". Щоб гарантувати бездоганну процедуру голосування за бюджет, потрібно, щонайменше, провести витратну кампанію з мобілізації народних депутатів, деякі з яких уже давно поза всіма зонами всіх можливих досяжностей. Поза сумнівом, депутати від опозиції прискіпливо контролюватимуть процес голосування.

У зв"язку з цим Балога відзначив, що уряд, добре усвідомлюючи всі проблемні моменти ухвалення змін до держбюджету, грає на громадських очікуваннях і тому активно діє у сфері піару. "Час на затвердження у Верховній Раді бюджетних коректив упущений, це очевидно всім і насамперед - самим урядовцям. Тому Кабмін зараз розгонить інформаційні хвилі, щоб створити ілюзію своєї продуктивної роботи в цьому питанні. У разі провалу голосування уряд отримує громовідвід - парламент - і спокійнісінько чекає на осінь, щоб повторити бюджетну пісню зі словами про дієвість коаліції. Проте Кабміну не варто тішитися розрахунком на те, що йому вдасться уникнути відповідальності за ганьбу з ухваленням держбюджету. Це питання, яке потрібно буде якось пояснювати чи не кожному українцеві", - резюмував глава Секретаріату Президента, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Балога пояснив, чому голосування по бюджету можуть зірвати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі