вівторок, 15 квітня 2008 15:16

Балога порадив подати у відставку економічному блоку уряду

Балога порадив подати у відставку економічному блоку уряду
Серйозні проблеми в економіці, з якими країна зіткнулася в першому кварталі цього року, гостро ставлять питання про політичну відповідальність Кабінету Міністрів під керівництвом Юлії Тимошенко за невміння адекватно реагувати на економічні виклики.

Про це заявив сьогодні Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога. За його оцінкою, кожен місяць роботи нинішнього уряду позначений очевидними економічними прорахунками. У січні накопичувалася заборгованість за спожитий газ; у лютому лише після особистого втручання Президента Віктора Ющенка вдалося врегулювати кризу у взаєминах із Росією в галузі газопостачання; у березні стало очевидним незворотне зростання інфляції, що обернулося різким стрибком цін на основні групи товарів.

"Реакція Кабміну на негативні економічні тенденції була сповільнена, ймовірно, під впливом заспокійливих реляцій Прем"єра Тимошенко. Урядовці почали визнавати існування економічних труднощів, та й то вельми неохоче, лише після того, як цифри на цінниках стали збільшуватися ледь не щодня. У автосправі це називають пізнім запаленням: уряд вчасно не побачив ознак близьких проблем в економіці та не вжив запобіжних заходів".

Балога нагадав, що Президент неодноразово вказував Кабінету Міністрів на несприятливі фактори, вплив ситуації на світових енергетичних і фінансових ринках на вітчизняну економіку. Однак уряд самовпевнено не зважав на попередження, а деякими своїми рішеннями лише посилив дію негативних процесів.

Внаслідок цього, зокрема, досить відчутна інфляційна інерція, тоді як ефективних контрзаходів не видно. "Заяви Прем"єр-міністра про повне подолання інфляції за 5-6 місяців виглядають надто оптимістично, хоча чесніше їх треба назвати популістськими. Більше того, уряд вдався до адміністративного втручання, ручного регулювання ринкових процесів, що лише живить погані інфляційні прогнози".

У цьому зв"язку Глава Секретаріату Президента висловився за те, щоб Кабінет Міністрів взяв на себе політичну відповідальність за розвиток проблемних явищ у вітчизняній економіці. Одним із кроків у цьому напрямку мала б стати відставка урядовців, які опікуються економічним блоком питань.

"Ще під час останньої виборчої кампанії блок Тимошенко наполягав, що в уряді відповідатиме саме за економіку. Що ж, ласкаво просимо показати суспільству таку відповідальність. Міністри, які не впоралися з негативними тенденціями, не запропонували швидких, ринкових інструментів реагування, мають залишити займані посади. Кабміну варто відчинити двері для тих, хто діятиме в професійних категоріях, а не думатиме наприклад, про нарощування особистого рейтингу чи мерське крісло".

Зараз ви читаєте новину «Балога порадив подати у відставку економічному блоку уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі