вівторок, 30 жовтня 2007 12:07

Балога домовився з Ахметовим про прем"єра, а Плющ з Януковичем - про спікера

Балога домовився з Ахметовим про прем"єра, а Плющ з Януковичем - про спікера
Створення демократичної коаліції під загрозою, повідомило компетентне джерело в БЮТ, назвавши головних дійових осіб сценарію зі зриву домовленостей між "помаранчевими" силами, пише "Газета 24".

Як повідомляє джерело, парафована після виборів коаліційна угода між БЮТ і НУ-НС вже була одного разу парафована - ще у вересні, главою президентського секретаріату Віктором Балогою і лідером БЮТ Тимошенко.

"У тому, першому, варіанті угоди глава канцелярії Президента погодився віддати БЮТ половину губернаторського складу і крісло міністра внутрішніх справ", - повідомило джерело.

Як пише газета, джерело в БЮТ припускає, що Балога нібито вже у вересні, домовився з Рінатом Ахметовим про широкий формат коаліції, при якому Балозі відводиться посада прем"єра, а Раїсі Богатирьовій - спікера.

Природно, що віддати половину губернаторського складу і погодитися на не свого міністра внутрішніх справ - було б ще більшим разбалансуванням влади з точки зору інтересів Президента.

Але ці плани були зірвані, коли до переговорів про створення коаліції приступили лідери НУ-НС Кириленко-Луценко і Борис Тарасюк, який має особисту неприязнь до Балоги за те, що той свого часу переконав Президента  наполегливо порадити Тарасюку подати у відставку з посади міністра закордонних справ, фактично на догоду Партії регіонів.

Джерело упевнене, що саме силами цієї "трійки" у квоті Президента залишилася вся губернаторська вертикаль і увесь силовий блок, включаючи МВС.

При цьому Тимошенко не стала довго упиратися, оскільки на той момент вже сама переконалася, що Віктор Балога не щирий в питаннях створення демкоаліції, а тим більше - її прем"єрства.

Тим часом, секретар РНБО Іван Плющ, за твердженням джерела в БЮТ, вирішив зіграти в свою гру. Він також домовився з "регіоналами", але не з Ахметовим, а безпосередньо з Віктором Януковичем.

"У сценарії Плюща Янукович нібито повинен залишитися прем"єром, а нинішній секретар РНБО - спікером", заявило джерело.

Нагадаємо, кандидат в депутати Верховної Ради від Партії регіонів Василь Хара вважає, що для Віктора Ющенка прем"єрство лідера БЮТ - це можливість загнати Тимошенко в кут.

Один з лідерів Партії регіонів, перший віце-прем"єр-міністр України Микола Азаров не вірить, що БЮТ і блок Наша Україна-Народна Самооборона створять парламентську коаліцію.

Керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога упевнений, що коаліційні дискусії припиняться за умови підписання угоди про формування більшості кожним його потенційним учасником.

Раніше представник БЮТ Микола Томенко заявив про те, що поки Ющенко працює, їздить по регіонах,  Іван Плющ і Віктор Балога створили неформальну коаліцію з Віктором Януковичем.

За матеріалами "Газета 24".

Зараз ви читаєте новину «Балога домовився з Ахметовим про прем"єра, а Плющ з Януковичем - про спікера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі