пʼятниця, 13 вересня 2019 09:45

Баканов міг порушити закон на ювілеї Суркіса — "Схеми"

Баканов міг порушити закон на ювілеї Суркіса — "Схеми"
Баканов на запит журналістів, чи прийняв він рамку, не відповів. ФОТО: Укрінформ

Голова Служби безпеки України Іван Баканов міг порушити закон "Про запобігання корупції", якщо прийняв у подарунок рамку для фото вартістю близько 15 тис. грн на ювілеї в депутата "Опозиційної платформи — За життя", соратника Медведчука Григорія Суркіса.

Про це повідомили журналісти-розслідувачі програми "Схеми".

Вони дізналися, що гості виходити зі свята в готелі "Інтерконтиненталь" із жовтими пакетами італійського елітного бренду Fendi. Усередині пакетів була книжка про життєвий шлях Суркіса та рамка для фото від Fendi. Зателефонувавши до магазину, журналісти дізналися — рамка з натуральної шкіри коштує 540 євро, тобто близько 15 тис. грн. Передбачалося, що в рамку треба було вставити зроблене на святі фото з іменинником.

Якщо Баканов прийняв рамку для фото, він порушив закон "Про запобігання корупції". Адже, згідно з ним, голова СБУ не може взяти подарунок, дорожчий за прожитковий мінімум — близько 2 тис. грн. За порушення голова СБУ може отримати штраф від 1700 до 3400 грн і конфіскацію дорогої фоторамки.

Баканов на запит журналістів, чи прийняв він рамку, не відповів.

Юристка ГО "Центр протидії корупції" Олена Щербан зазначила "Схемам", що чиновник має звернутися до НАЗК, коли йому пропонують дорогий подарунок.

"Оскільки Баканов – сам керівник СБУ, то мав повідомити це відомство. Схоже, він прийняв подарунок, не звернувшись до НАЗК. Тепер у цьому випадку до "антикорупційників" можуть звернутись громадські організації навіть на підставі сюжету про це. Далі НАЗК має перевірити ці факти і, в разі підтвердження, скласти протокол про корупційне правопорушення та направити його до суду. Суд надалі вирішить, чи було порушення законодавства та або оштрафує чи винесе інші санкції, або закриє справу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому голова СБУ ходив на день народження соратника кума Путіна

На святкуванні дня ­народження нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Григорія Суркіса були голова Служби безпеки України Іван Баканов і перший помічник президента Сергій Шефір. Їх помітили журналісти програми "Схеми".

Григорій Суркіс був депутатом третього і четвертого скликань від Соціал-­демократичної партїі України (об'єднаної). Нині представляє "Опозиційну платформу — За життя", головою політради якої є Віктор Медведчук.

Упродовж 2013–2019-х був віце-президентом УЄФА, нині — почесний член організації. Його брат Ігор — власник футбольного клубу "Динамо".

У рейтингу найбагатших українців від видання "Новое время" брати посіли 21-е місце зі статками $234 млн.

Зараз ви читаєте новину «Баканов міг порушити закон на ювілеї Суркіса — "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі