середа, 19 травня 2021 13:09

Багатомільярдні збитки держкомпаній та корупція під крилом Офісу президента і Кабміну – про що буде підсумкова пресконференція Зеленського?

Багатомільярдні збитки держкомпаній та корупція під крилом Офісу президента і Кабміну – про що буде підсумкова пресконференція Зеленського?
При нинішній адміністрації ключові підприємства, зокрема державні монополії, перетворилися з прибуткових у збиткові. Фото: Texty.org

20 травня Володимир Зеленський дасть пресконференцію за підсумками двох років президентства. Останні тижні ми спостерігаємо підготовку. Розуміючи, що на багато питань відповідей немає, в Зеленського почали робити те, що добре вміють — накачувати інформаційне поле. Звідси раптова відставка міністра охорони здоров'я Степанова і резонансні розслідування, які вийняли з-під сукна якраз до кінця весни.

Але як би влада не намагалася грати в ефективність, імітувати торжество законності, боротьбу з п'ятою колоною і корупцією, друга весна Зеленського на посту президента ознаменувалася не обіцяними посадками, а провальними управлінськими рішеннями Кабміну і просіданням економіки. При нинішній адміністрації ключові підприємства, зокрема державні монополії, перетворилися з прибуткових у збиткові. Це, звичайно, прагнуть списати на пандемію коронавірусу. Але крім неї це симптоматично для некомпетентного управління та топкорупції.

НАК "Нафтогаз" показав збиток 36 млрд грн на фоні прибутку в 2019 році — 9,9 млрд грн. НЕК "Укренерго" за рік скотився з +1,86 млрд грн до -27,5 млрд грн. АТ "Укрзалізниця" закінчила 2020 рік зі збитком 11,9 млрд грн, хоча в 2019 році принесла 4,3 млрд грн прибутку. НАЕК "Енергоатом" у 2019 році відзвітував про прибуток 3,8 млрд грн, в 2020 — про збитки в 4,8 млрд грн. Сукупні втрати лише по цих підприємствах перевищили 80 млрд грн. Для порівняння, річний бюджет усього Києва менший — 60 млрд грн. Ефективна робота названих компаній — відповідальність Кабміну, укомплектованого за одноосібною квотою ЗеКоманди. Роботу державних менеджерів щедро оплачують платники податків. Наприклад, голова "Енергоатому" Петро Котін отримує під 300 тис. грн на місяць. Топи "Нафтогазу" на чолі з ексдиректором Андрієм Коболєвим отримали 29 млн дол. самих лише премій. Актуальна зарплата директора "Укренерго" Володимира Кудрицького невідома — він ігнорує закон про обов'язкове декларування. На жодному зі вказаних підприємств СБУ не проводить обшуки. На жодного директора не обрушується Банкова зі звинуваченнями в неефективності та корупції. Жодному з них Зеленський не приділить час на пресконференції.

На цьому фоні масштаб недавніх слідчих дій у КМДА здається непропорційним. Нагадаємо, масові обшуки відбулися в трьох департаментах, п'яти комунальних підприємствах, за місцем проживання голови виконкому партії "УДАР" Артура Палатного. 18 травня правоохоронці прийшли в під'їзд, в якому знаходиться квартира Віталія Кличка, хоча в СБУ завірили — до мера столиці це відношення не має. За підсумками 60 обшуків прокуратура повідомила про відкриття 10 кримінальних проваджень. Передбачувана сума збитку по кожному з них — від 10 до 30 млн грн. Велика частина справ стосується ухилення від сплати податків. При цьому відповідна стаття - №212 КК - потенційні збитки інкримінує підрядникам, які заборгували бюджету. Проте силовики і наближені до Банкової ЗМІ вже призначили винних — підлеглі Кличка. Тепер слідству належить вирішити непросте завдання: довести, яким чином вони причетні до несплати податків приватними фірмами.

"За таким самим сценарієм торік СБУ "кошмарила" першого заступника Кличка Паворозника, якого спочатку звинуватили в отриманні хабаря, а через рік слідства тихо і мовчки зняли всі звинувачення", — написав головний редактор Цензор.net Юрій Бутусов.

Як повідомив Кличко, обшуки в КМДА пройшли за матеріалами, які правоохоронцям передала сама ж КМДА. Наприклад, документи щодо департаменту соціальної політики лежать без руху два роки.

"І тепер беруть копії тих документів, які є в правоохоронних органах", — сказав Кличко.

В цілому, з 2015 року департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА провів 385 перевірок і передав органам матеріали щодо 316 об'єктів аудиту. За весь цей час прокуратура передала до суду лише 27 звинувачувальних актів. Якщо правоохоронні органи цікавить корупція — їм є що розслідувати. Причому не лише в КМДА, а й у підшефних Кабміну стратегічних підприємствах. Але інтерес влади в іншому.

"Банкова почала хрестовий похід проти Кличка. Завдань — цілий комплекс. Проміжне — реалізувати давню свою задумку, призначивши голову КМДА, який би керував містом, помноживши мера на нуль. Фінальне — істотно ослабити Віталія Володимировича, усунувши його як головного електорального конкурента на наступних виборах", — пише шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

На її думку, попередні дві спроби змістити Кличка "зав'язнули в юридичній казуїстиці" і лише примножили політичну вагу столичного мера. А оскільки передвиборча кампанія в Офісі президента вже стартувала, цього разу вони пішли на рішучі дії.

Як вважає Бутусов, Банкова бачить проблему не лише в старшому Кличку, а й у молодшому, який може швидко досягти політичних вершин, якщо лише зважиться на цей крок. А оскільки всі процеси в житті країни Офіс президента сприймає в контексті загрози рейтингу Зеленського, конфлікти ЗеКоманди з опозицією лише наростатимуть. Разом з ними зростатиме і суспільний запит на альтернативних лідерів.

"Протистояння з братами Кличками не означає, що вони зараз мають шанси виграти вибори, але це ще один фронт проти влади і ще одна загроза, що Зеленський ці вибори програє", — пише Бутусов.

Спостерігати за політичними розбірками виборцю завжди цікавіше, ніж розбиратися у корупційних схемах, тарифоутворенні та макроекономічних процесах. Офіс Зеленського вміло на цьому грає. На пресконференції президент розповість, як вправно притиснув п'яту колону, але не відповість, як зупинити падіння економіки в прірву. Вколе київську мерію, але не згадає про багатомільярдну корупцію під крилом його Кабміну. Адже головний секрет успіху в українській політиці — змістити акцент із головного на цікаве.

Зараз ви читаєте новину «Багатомільярдні збитки держкомпаній та корупція під крилом Офісу президента і Кабміну – про що буде підсумкова пресконференція Зеленського?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі