вівторок, 11 листопада 2008 10:34

Азаров запропонував свій варіант виходу з кризи

Азаров запропонував свій варіант виходу з кризи
Народний депутат і екс-віце-прем"єр Микола Азаров розповів якими бачить кроки країни з подолання кризи.

"Знаючи масштаби проблем в банківській сфері, тим не меньш, на перше місце ставлю матеріальне виробництво. Потрібно стабілізувати роботу наших базових галузей економіки. Слід завантажити наші виробничі потужності внутрішніми замовленнями, адже стабілізація зовнішнього попиту відбудеться в кращому випадку до кінця 2009 року.

Для цього потрібно почати великі держпрограми, які дозволять запустити весь фінансовий ланцюжок: бюджетні гроші — матеріальне виробництво — доходи людей — доходи бюджету, і знов по колу. Заводи отримали б аванси, люди — роботу і зарплату, забезпечувалося б надходження податків і так далі. Тоді банки переконалися б в надійності своїх позичальників-підприємств", - розповів Азаров в інтерв"ю Делу.

"Тепер що стосується банківського сектора. Тут вступають у гру стабілізаційний фонд і Нацбанк, які можуть підтримати ліквідність банків. Скажу і про фонд гарантування внесків.

Ми повинні аргументовано довести людям, що не рекомендуємо їм повністю тримати свої заощадження в доларах, адже немає гарантій, що наступного року курс не зміниться.

Уряд повинен у будь-якому випадку гарантувати громадянам повернення внесків в повному об"ємі. Таким чином, українці своєю довірою до зрозумілої, розумної і відкритої державної політики поповнять ресурси банківської системи. Проте ж ні розумної, ні відкритої політики у уряду Тимошенко немає", - зазначив екс-віце-прем"єр.

Також Азаров розповів, чому вважає оптимальним курс 5,4-5,5 гривен за долар.

"Я вважаю, що оптимальним курсом, що дозволяє оптимізувати попит і пропозицію на внутрішньому ринку, було б 5,4-5,5 гривень за долар. Це стане вигідним для експортерів (отримати більше гривні для збереження робочих місць) і зніме надмірну пропозицію гривні, що сталось через відтік депозитів", - заявив Азаров.

"Депозити (приблизно 22 мільярди), які наші громадяни зняли, були вже "зв"язані" на валютному ринку, тобто проконвертовані у валюту. Нацбанк використовував для підтримки курсу національної валюти близько п"яти мільярдів. А той курс, який я вважаю оптимальним, зміг би стабілізувати ситуацію і дозволив би не спалювати велику кількість доларів на ринку.

Крім того, коли Нацбанк виходить з доларовою інтервенцією, він забирає з обороту гривню, а коли купує долари, навпаки, насищає ринок гривнею. Нам зараз потрібно знайти оптимальний баланс", - зазначив нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Азаров запропонував свій варіант виходу з кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі