Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2010 11:47

Азаров і Бойко визначилиcя, як повертатимуть Фірташу газ

Кабінет міністрів і "Нафтогаз України" згодні повернути "РосУкрЕнерго" тільки 5-6 млрд кубометрів з урахуванням боргу трейдера перед НАК в $1,7 млрд.

Як розповіло газеті "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, міністерство й НАК наполягають, що в "Нафтогазу" залишилося право вимоги $1,7 млрд із РУЕ (Rosukrenergo, RUE).

"Тому ми пропонуємо провести взаємозарахування вимог і повернути швейцарській компанії решту 5-6 млрд кубометрів газу. Причому зробити це поступово - таким чином, щоб у газовому балансі країни не утворилася діра", - сказав співрозмовник газети.

В той же час, за даними джерел видання у "Газпромі" російська компанія буде наполягати на поверненні 11 мільярдів кубометрів газу.

"Компанія повинна продати цей газ у найкоротший термін, розрахуватися з нами, а "Газпром", відповідно, поверне "Нафтогазу" $1,7 млрд", - заявили в компанії.

Водночас на даний момент сторони не досягли домовленості про схему повернення.

Російський "Комерсант" також пише, що РУЕ повинна отримати від "Нафтогазу" весь газ і продасть його "Газпрому".

"Нафтогаз" же, за даними російського видання, наполягає на поверненні "РосУкрЕнерго" боргу в розмірі $1,7 млрд. газом за пільговою ціною.

В разі ж виконання вимоги російського монополіста в Україні утвориться дефіцит газу. У сво чергу, "Газпром" готовий поставити нашій країні додаткові обсяги "блакитного палива", однак за ціною 4 кварталу 2010 року.

Водночас, видання не виключає, що на перемовинах з росіянами, "Нафтогаз України" використає рішення парламентської тимчасової комісії стосовно "РосУкрЕнерго".

"Відповідно до висновків ТСК, ініціатива з укладання угод у січні 2009 року виходила від "Газпрому". Крім того, без згоди "Газпрому" РУЕ не могла б подати позов у суд у відношенні "Нафтогазу", - пояснив голова комісії "нунсівець" Роман Зварич.

"При цьому "Газпром" вимагав, щоб у третьому поданні у Стокгольмський арбітраж усі посилання на нього, як на ініціатора підписання угоди про відбір 11 млрд кубометрів газу, були вилучені. У відповідь українська сторона зажадала відкликати позов, і російська сторона погодилася. Але цього не відбулося", - додав він.

"Це досить сильний аргумент для української сторони, щоб домогтися поступок від російської монополії і повернути тільки частина газу, причому в розстрочку", - вважає він.

Напередодні Верховний суд України відхилив касацію НАК "Нафтогаз України", зобов'язавши компанію виконати рішення Стокгольмського арбітражу - повернути 12,1 млрд кубометрів газу РУЕ, яким володіють Дмитро Фірташ і "Газпром".

Зараз ви читаєте новину «Азаров і Бойко визначилиcя, як повертатимуть Фірташу газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути