четвер, 15 липня 2021 08:02

Арестович завів платівку Колесніченка-Ківалова про "регіональний статус російської"

Арестович завів платівку Колесніченка-Ківалова про "регіональний статус російської"
Арестович заявив, що зараз закон про мову не чіпають, щоб "не кричали".

Спікер української делегації ТКГ, радник керівника Офісу президента Єрмака Олексій Арестович назвав українське законодавство про мову "репресивним" і заявив про надання російській мові статусу регіональної. Про це сказав в ефірі телеканалу колишнього "регіонала" Євгена Мураєва "Наш", який штрафують за поширення російської пропаганди.

Арестович сказав, що "політичної волі вистачить, щоб внести поправки" до Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Поки стотисячна російська армія гуляє по кордонах, готуються навчання "Захід-2021", качати зараз ситуацію з мовним законом політично недоцільно. А коли пройде ця ситуація, можливо повернемося до цієї теми.

...Ми повинні прибрати всі репресивні норми із закону про мову... Політичної волі вистачить, щоб внести поправки... Зараз їх зняли тільки тому, що не гоже нам зараз починати заворушення. Намагатимуться підняти мовний Майдан, кричати там", - заявив радник керівника ОП і сказав, що мовний закон "нав'язаний країні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуг народу" з "русским миром" намалювали в карикатурі

"Думаю, треба виносити закон на референдум", - сказав радник Єрмака і додав про винесення "регіонального статусу російської та інших мов".

"Різноманітність є базовим ресурсом людства... Росія тому найкращий доказ - 86 суб'єктів федерації, 300 народів населяють. Намагатися уніфікувати всю країну під один кластер культури - це дурість несусвітня", - заявив Арестович.

Радник керівника ОП сказав, що зміни до мовного закону "поставлені на паузу".

"Щоб не було мовних заворушень, бите скло десь знову в адміністративних будівлях... Мені здається, коли буде знята військова небезпека, після жовтня напевно, центристи повинні будуть повернуться до цієї теми", - сказав Арестович.

Закон "Про основи державної політики" авторства нардепів з Партії регіонів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова Верховна Рада ухвалювала у 2012 році. Передбачав регіональні мови, де число носіїв мови перевищує 10%. Після цього в низці областей запровадили регіональну російську мову. Закон називали русифікаторським.

У 2018 році Конституційний суд визнав закон Ківалова-Колесніченка неконституційним.

Статус російської регіональної скасували у Херсонській, Одеській, Запорізькій областях.

8 липня Миколаївський окружний адмінсуд визнав протиправним і скасував рішення міськради 2012 року про російську регіональну.

Зараз ви читаєте новину «Арестович завів платівку Колесніченка-Ківалова про "регіональний статус російської"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі