середа, 25 серпня 2010 12:25

Януковича не можна посилювати - експерт

Януковича не можна посилювати - експерт

В Україні недоцільно подовжувати термін президентських повноважень з 5 до 7 років.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Це не потрібно. Може нам раз на 100 років пощастити, а може й не пощастити", - зазначив аналітик.

Він також нагадав, що переважна частина економічно розвинутих країн обрали парламентську форму правління.

"Вони схильні або до парламентської або до президентсько - парламентської. Навіть, якщо взяти тих же французів, то там президент не може одноосібно вирішувати питання, які вирішуються в Україні, яка, як відомо, є парламентсько-президентською республікою", - зазначив аналітик.

Експерт також переконаний, що нинішня влада намагається переписати Конституцію за зразком Росії. Водночас він переконаний, що ця ідея буде невдалою.

"Не думаю, що це на справді вдасться. Є купа причин, які унеможливлять реалізацію подібного сценарію, включаючи відсутність серйозного фінансового ресурсу, який би дозволив зменшуючи свободи громадян, підвищити їх життєвий рівень. Зараз про це не говориться...В іншому закручення гайок ні до чого не призведе. І я не розумію, чому це не усвідомлюють ті, хто пишуть такі сценарії", - зауважив Бала.

"Зараз іде досить цікава кампанія боротьби зі своїми опонентами. Хоча є розуміння того, якщо прийдуть інші, то так само будуть боротися з ними. Тому треба продовжити боротися, щоб унеможливити прихід інших політичних сил", - підкреслив політолог.

Він нагадав, що згідно до останніх досліджень, рейтинг Партії регіонів обвалився до 27%. Крім того, за словами Бали спостерігається і падіння рейтингу самого Януковича.

При цьому експерт переконаний, що побудова жорсткої вертикалі не дає гарантії, що країна буде жити добре. Він нагадав, що Росія вже пішла цим шляхом.

"І там теракти, вибухають електростанції, житлові будинки... А говорити про розвиток життєвого рівня людей. Ну добре Москва, можливо Нижній Новгород, а далі...І це при тому, що там є колосальний ресурс за рахунок енергоносіїв", - підкреслив він.

"Це не правильний шлях, однак я все ж сподіваюсь, що здоровий глузд переможе", - резюмував Бала.

Нагадаємо, що минулого тижня екс-прем"єр Юлія Тимошенко заявила, що влада має намір подовжити термін президентських повноважень з 5 до 7 років. Водночас, Віктор Янукович заявив, що виступає за посилення президентських повноважень.

Зараз ви читаєте новину «Януковича не можна посилювати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі