вівторок, 17 квітня 2012 16:24

Янукович заробив мільйони там, де інші лише мріють - Капранови

Янукович заробив мільйони там, де інші лише мріють - Капранови
Президент користується великою популярністю серед українських читачів? Фото: platfor.ma

16, 4 млн. грн. виплатило донецьке ТОВ "Друкарня "Новий світ" президенту України Віктору Януковичу за авторські права на 4 вже видані його книг, а також за твори, які президент збирається написати.

Про це йдеться в оприлюдненій декларації про доходи Януковича за 2011 рік.

За підрахунками видавців та письменників братів Дмитра та Віталія Капранових, щоб окупити ці витрати, друкарні необхідно продати 820 тисяч примірників кожної книги президента.

"Є дуже проста схема, щоб вирахувати скільки примірників треба продати, щоб відбити цю суму. В середньому гонорар українського автора складає від 5 до 10 % вартості книжки на виході. 16, 4 мільйонів ділимо на 4 книжки, виходить приблизно 4, 1 млн на одну книжку. Якщо будемо продавати книжку Януковича по 50 грн, а на прилавках це буде 80-100 грн, і заплатимо йому 10 % з кожного примірника, це буде 5 грн з книжки. Ділимо ці 3,1 мільйони на 5 грн і отримуємо наклад, який має продати видавництво, або окупити витрати. Це 820 тис примірників", - зазначили видавці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забужко: гонораром Януковича влада показала, якими чорними сумами вона оперує

Навіть, якщо уявити, що книжки Януковича продавалися б величезними накладами, заробити такі гроші чесно не під силу жодному українському письменнику, вважають публіцисти.

"Окей, у нас Янукович — супер, платимо йому не 10, а 15 %. Більше — просто не доцільно економічно. Тоді виходить, що треба продати кожну книжку накладом півмільйона. "Гаррі Поттер" в Україні продався менше ніж 100 тисяч примірників кожна частина, "Записки..." Ліни Василівни — близько 100 тисяч, Шкляр — трошки більше. Ціна його "Чорного ворона" на виході 25-30-грн, отже міг отримати тисяч 150-200 максимум. Стільки, як заробив Янукович, жоден український письменник заробити не може. Це просто неможливо", - зауважили Капранови.

Видавці резюмували, що від продажу книжок в Україні таку суму отримати нереально за нинішніх умов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Януковича написав закон, щоб захистити інтернет-користувачів

"Якщо від продажу книжок там не може бути прибутку, значить його треба шукати в інших місцях. Можливо, інші домовленості. Якщо ці книжки викупляє держава — це корупція. За державні кошти можна купити тільки книжки для бібліотек. В Україні 15 тисяч бібліотек. 820 тисяч книжок Януковича для них — багатенько буде. Коли вони малювали цю цифру, просто не подумали. А тепер нічого не сходиться. Якщо це економічно не вигідно — жодне видавництво на таке не піде. За такі гроші можна купити на вибір будь-яке українське видавництво", - додали видавці.

Зараз ви читаєте новину «Янукович заробив мільйони там, де інші лише мріють - Капранови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі