середа, 27 квітня 2011 17:00

Янукович заклав під суверенітетом України міну уповільненої дії - експерт

Янукович заклав під суверенітетом України міну уповільненої дії - експерт

Реалізація "харківських угод" Януковича-Медведєва засвідчила, що дешевий сир буває лише у мишоловці.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак.

"Найголовніший урок цих угод мабуть полягає в тому, що дешевий сир буває тільки у мишоловці. Я думаю, що при укладанні цих угод у керівництва України була велика надія, що ціна на газ не зростатиме такими темпами, що вона буде стабільною як при укладанні, в крайньому разі буде зростати на 10%-15%", - пояснив експерт.

Говорячи про наслідки підписання цих угод, Віктор Чумак назвав серед них "уповільнення розвитку програм енергозбереження та  переходу на використання альтернативних джерел енергії".

"З іншого боку те, що флот там залишився означає, що ми зберегли майже на 30 років міну сповільненої дії під суверинітетом. Тим більше те, що повинен був дати флот Севастополю він теж не дає. Як би не говорило керівництво Росії та України про те, що вони відновили дружні відносини, вони ніколи такими не будуть. Відносини, які стосуються бізнесу швидше є партнерськими. Але партнерство передбачає рівність. Нажаль відносини між Україною та Росією поки що не є рівними", - додав політолог.

У той же час, політолог переконаний, що відмова від підписання "харківських угод" призвела би до охолодження відносин між Україною та Росією.

"Якщо б Януковича відмовили від підписання, то супервисока ціна на газ напевно пришвидшила би перехід на енергозберігаючі технології. Водночас, Супервисока ціна звісно б'є по промисловості хімічній, де газ є сировиною і по металургах, однак металурги могли б легко перейти на альтернативне паливо. А, зважаючи на те, що Фірташ може напряму купляти газ у "Газпрому" він міг би домовитися про більш вигідну ціну на паливо для себе", - зазначив Віктор Чумак.

"Більш серйозними були б політичні наслідки відмови від підписання угоди. Стало би очевидним, що Янукович не є проросійським президентом, а має власні інтереси та відстоюватиме їх. Я думаю, що ми не мали б таких стосунків, які є з Російською Федерацією, хоча вони і суттєво погіршилися, а поврнулися би в цьому питанні у часи Ющенка", - наголосив експерт.

Чумак також переконаний, що на денонсацію "харківських угод" Янукович ніколи не піде.

"На скасування харківських угод Янукович не піде в жодному разі не з допомогою прокуратури чи будь-кого, бо Російська Федерація сприйматиме цей крок як явно недружній і цей крок може призвести до критично жорсткого ставлення. Я думаю, що в найближчі 10 років, поки діє знижка на газ ніхто не піде на денонсацію цієї угоди. Можливо будуть якісь політичні заяви, може якісь маневри, ігри проте навряд хтось піде на денонсацію. Після 10 років буде підніматися питання про перегляд ціни на газ або знижки, однак повторимося в жодному разі мова не може йти про припинення дії угоди", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Янукович заклав під суверенітетом України міну уповільненої дії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі