Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2007 13:54

Янукович взяв у "Газпрому" $2 млрд на передвиборну кампанію

Борг України за газ у розмірі 2 млрд доларів, про які днями заявив "Газпром", міг складатися із коштів, витрачених "біло-синіми" на агітаційну кампанію напередодні дострокових виборів у Верховну Раду. Про це на прес-конференції в Києві заявив директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

За його словами, можна припустити, що несподіваний газовий борг є віддзеркаленням процесу вилучення 2 млрд доларів оборотних коштів зі схеми постачань газу до України через компанію-посередника "Росукренерго".

Гончар відзначив, що $2 млрд - це зразково п"ятимісячний період діяльності "Росукренерго".

Виходячи з того, що проведення дострокових виборів у Верховну Раду стало очевидним ще в травні, можна припустити, що саме з цієї миті закачування газу в українські сховища проводилося без оплати, з розрахунку, що надалі, після успішних для Партії Регіонів результатів виборів, борг буде повернений.

Проте після того, як стало очевидно, що в Україні перемогли "помаранчеві", і з"явилася загроза зміни уряду в Києві, це викликало занепокоєння "Газпрому", а тому російська сторона і виступила з публічною заявою про борг, припускає Гончар.

Він також відзначив, що цією версією пояснюються і заяви Секретаріату президента України, а також членів Радбезу, які спочатку категорично заперечували існування боргу.

Тим часом, Гончар підкреслив, що озвучена ним версія є всього лише гіпотезою, оскільки, за словами експерта, схему постачань газу на Україну відстежити неможливо.

Гончар пояснив, що законодавчо прозорість в цій сфері ніяк не передбачена і не визначена. Згідно із законом, господарюючі суб"єкти не зобов"язані нікого інформувати про свою діяльність, оскільки вся ця інформація віднесена до розряду комерційної таємниці, повідомляє "Новий регіон", Остров.

Зараз ви читаєте новину «Янукович взяв у "Газпрому" $2 млрд на передвиборну кампанію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути