понеділок, 17 грудня 2012 16:08

Янукович у Москві може домовитися про початок інтеграції до Митного союзу - експерт

Янукович у Москві може домовитися про початок інтеграції до Митного союзу - експерт
Володимир Фесенко: газові питання завжди вирішувалися "в пакеті". Фото: www.utr.tv

Під час візиту Віктора Януковича до Москви може початися процес поступового вступу до Митного союзу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

Він зазначив, що під час візиту президента Віктора Януковича до Москви газові питання обговорюватися будуть, але в якому саме контексті — передбачити важко.

"Якими саме будуть домовленості у Москві прогнозувати зараз важко. Очевидно, що вони будуть пов'язані із газовим питанням. Дійсно, буде іти мова не тільки про ціну на газ. Як правило, українську сторону цікавить не тільки зниження ціни на газ, а й ідеться і про обсяги постачань російського газу на територію України, і це вже інтереси Росії, і обсяги транзиту російського газу через українську ГТС, це вже наш інтерес", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В опозиції дізнались, що Янукович підпише угоду про зменшення ціни на газ у Москві

Фесенко підкреслив: "Тут мають вирішуватися такі питання в комплексі. Як свідчить досвід, питання про знижку ціни на газ, як правило, ставлять в пакеті. І інтерес росіян пов'язаний із тим, щоби прив'язати Україну до євразійської інтеграції та Митного союзу".

Експерт не виключає, що процес приєднання України до Митного союзу може вже розпочатися, хіба що в дещо послабленій формі.

"Схоже на те, що цей процес почнеться. Я не думаю, що вже буде якась угода чи політична заява про те, що ми вступаємо до Митного союзу. Скоріше за все, буде рішення про початок цього процесу. А от що це буде — під питанням", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніяких підписів про вступ до Митного Союзу 18 грудня не буде" - "регіонал"

Фесенко додав: "Янукович каже, що ми будемо приєднуватися до частини правил Митного союзу. Поки важко розшифрувати, що саме це може означати. Наприклад, це може означати, що ми починаємо процес зближення на першій фазі, тобто на першому етапі приєднуємося до частини правил, а потім вже можемо приєднатися до інших. Відповідно, і ціна на газ може бути прив'язана і коливатиметься поетапно відповідно до цього процесу, щоби ми не зірвалися з гачка. Також я не виключаю, що в пакетів може бути і питання про фінансову допомогу Україні".

Зараз ви читаєте новину «Янукович у Москві може домовитися про початок інтеграції до Митного союзу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі