четвер, 03 квітня 2008 19:54

Янукович: У Європі немає місця новим розділовим лініям і військовим блокам

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович позитивно оцінює факт перенесення ухвалення рішення щодо приєднання України до Плану дій для членства в НАТО.

Про це він заявив сьогодні на Майдані Незалежності в Києві під час проведення антинатовського мітингу.

"Ми глибоко цінуємо зважену позицію Німеччини, Франції й інших країн, які закликали своїх партнерів по НАТО не ухвалювати рішення всупереч волі українського народу", - сказав Янукович.

Водночас він підкреслив, що Україна повинна брати участь у створенні нової системи європейської безпеки. "Упевнений, що Україна повинна брати участь у створенні нової системи європейської безпеки, яка поєднуватиме в собі взаємодію союзів і окремих нейтральних держав", - сказав Янукович.

Лідер Партії регіонів вважає, що ідея про нейтральний, позаблоковий статус України, яка закладена в Декларації про державний суверенітет, дозволила українській дипломатії в короткий термін забезпечити зовнішньополітичне визнання України. "Саме досвід нейтральних країн – Швейцарії, Австрії, Швеції – дозволив нам налагодити співпрацю з Євросоюзом, Росією, США й іншими країнами світу", - сказав Янукович.

Він зазначив, що Україна по крихтах завойовувала міжнародний авторитет стабільної і безпечної країни. "Нейтральна країна-миротворець – ось чим ми пишалися всі ці роки. Саме наш нейтралітет і миротворча місія і сьогодні об`єднує людей, незалежно від місця проживання і політичних симпатій", - заявив він.

Янукович підкреслив, що на сьогодні роль України унікальна, оскільки, знаходячись на рубежах геополітичних інтересів, наша країна може і повинна стати надійним мостом між сильними світовими гравцями – Європою і Росією. "Упевнений, нейтральний статус не тільки відповідає нашим національним інтересам, але й затребуваний нашими східними і західними сусідами", - сказав лідер Партії регіонів. Янукович заявив, що не можна допустити, щоб України стала заручником геополітичних ігор. "Ми не повинні допустити, щоб політику співпраці підміняли ідеєю вступу до військово-політичного блоку", - сказав він.

Янукович також висловив думку, що політика нинішньої української влади в питанні НАТО загрожує дестабілізацією ситуації не тільки в Україні, але й в Європі. "У Європі немає місця новим розділовим лініям і ворогуючим військовим блокам", - переконаний лідер Партії регіонів. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Янукович: У Європі немає місця новим розділовим лініям і військовим блокам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі