четвер, 25 листопада 2010 14:59

Янукович після Ющенка міняє унітази у "карпатському Межигір'ї"

Янукович після Ющенка міняє унітази у "карпатському Межигір'ї"

У держрезиденції "Синьогора" в селі Стара Гута на Івано-Франківщині, яка перейшла Віктору Януковичу "у спадок" від Віктора Ющенка, йде грандіозний ремонт.

"Президентську дачу" облаштовують за смаком нового господаря. Янукович нібито хоче провести у карпатському "будиночку" новорічні та різдвяні свята і побажав оновити інтер'єр. У дворі замість літньої альтанки вже поставили капличку.

Ремонт, за словами місцевих жителів, триває вже понад місяць. "Весь час снують "міксери" (бетономішалки), крани, екскаватори. У резиденцію везуть бетон, каміння, граніт і труби, - розповів "сусід" резиденції з найближчого села Олекса Лецин. - Всередині основної будівлі міняють проводку і сантехніку, а до мисливського будиночка роблять прибудову. Зносять ліхтарі навколо "палацу". Краще б робочим віддали".

Місцеві ображаються, що їм не дали заробити на будівництві, стягнувши робітників з інших міст України, а керують нібито підрядники з Польщі та Львова. Робітники працюють по 10 годин за 130 грн на день. До 25 грудня ремонт повинні закінчити, але будівельники сумніваються, що встигнуть. Крім резиденції, ремонтують дорогу з райцентру Богородчани до Гути.

За неофіційною інформацією, резиденцією нібито вже не опікується ДУС, а гроші на ремонт "карпатського Межигір'я" виділяють бізнесмени. Втім, за словами глави ДУС Андрія Кравця, в "Синьогорі" йдуть планові роботи.

"Синьогора" - санаторій, і він готується до наступного сезону, - пояснив Кравець. - Гроші взяли не з держбюджету, вони були виділені самим держпідприємством "Синьогора".

Відзначимо, що проти екс-директора "Синьогори" Михайла Кучери, який працював тут при Ющенку, порушили справу за будівництво сауни за більш ніж мільйон гривень, які нібито повинні були піти на ремонт сусіднього з резиденцією пансіонату, зруйнованого паводком 2008 року.

Гутівці висунули свою версію причини перебудови "дачі" - мовляв, звідти хочуть "вивітрити дух Майдану і колишнього президента".

Нагадаємо, розкішний палац площею 5 тисяч "квадратів" збудували ще при Леоніді Кучмі майже десять років тому (будівництво спонсорував тодішній головний залізничник країни Георгій Кирпа). Усередині - все з мармуру і дорогого дерева. Помпезний хол з масивними колонами параметрами нагадує футбольне поле, є 3-поверхова бібліотека з галереями, 25-метровий басейн, джакузі з сауною, фонтан, ставки з фореллю і вертолітний майданчик. Навколо - кілька кордонів охорони.

Село Стара Гута, де розташована резиденція, тупикове, останнє по дорозі до гір, половина з 300 мешканців давно виїхала на заробітки. Воно розташоване в мальовничій місцевості, оточеній заповідними лісами і горами. З появою резиденції село прозвали царським. Коли в "Синьогорі" господарював Леонід Кучма, до нього в гості приїжджали тодішній польський президент Олександр Кваснєвський та колишній російський лідер Борис Єльцин.

Віктор Ющенко приймав на карпатській "дачі" грузинського друга і колегу Михайла Саакашвілі і французького актора Жерара Депардьє, святкував 55-річчя і щозими приїжджав кататися на лижах.

Під кінець президентства Ющенко нібито намагався приватизувати резиденцію, відвівши її територію під національний парк. Селяни обурювалися, що не зможуть більше збирати гриби та переганяти худобу по рідного лісу.

У минулому році сюди стали водити екскурсії за 50 гривень. Правда, туристам показували тільки "присадибне" господарство і пригощали медом, всередину резиденції не заводили. З осені цього року тури на дачу президента припинили.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Янукович після Ющенка міняє унітази у "карпатському Межигір'ї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі