середа, 08 серпня 2012 15:02

Спецтема: Боротьба за "мову"

Янукович підпише мовний закон, а потім до нього внесуть зміни - Скорик

Янукович підпише мовний закон, а потім до нього внесуть зміни - Скорик
Лариса Скорик не бачить нічого поганого в тому, що Янукович підпише мовний закон. Фото: kp.ua

Представників української інтелігенції не бентежить те, що зміни до скандального мовного закону будуть вноситись вже після того, як президент його підпише.

Про це Gazeta.ua заявила політичний і громадський діяч, архітектор Лариса Скорик, коментуючи учорашню зустріч інтелігенції із президентом. Нагадаємо, сьогодні Ганна Герман заявила, що 8 серпня останній день, коли президент мусить або підписати закон, або накласти на нього вето.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович вирішив, що інтелігенція удосконалить "мовний" закон під керівництвом Богатирьової

"Ми запропонували зміни, перераховувати не буду, бо це довго і не потрібно. Було прийняте рішення, що до 27 вересня ці зміни будуть внесені на Верховну Раду. Ми маємо їх підготувати, робоча група, разом із комітетами Верховної Ради і Кабінетом міністрів", - розповіла вона.

"Зустріч відбулась дуже конструктивно і позитивно, - додала Скорик. - Все уважно було прослухано, ми зійшлись на тому, що просто передали президенту свої пропозиції про першочергові заходи і президент це підтримав, що врешті решт буде створено державну програму захисту і розвитку всебічного функціонування української мови. Бо ця програма так і не була створена і профінансована. Це потрібно зробити якнайшвидше, ще у серпні цього року".

Архітектор зазначила, що громадські та культурні діячі висловили президенту своє обурення змістом, та щодо того, як приймався цей закон.

"Ми говорили про те, як цей закон з поспіху був зліплений, що там є порушення Конституції. На цьому одразу наголосив Леонід Кравчук. Є речі, які взагалі не продумані, є невідповідності у цьому законі, яких не повинно бути. На мою думку, у ньому є моменти, які замість того, щоб вирівняти ситуацію в Україні, її ще більше ускладнюють. Навіть така тема, яка там є, що вищі навчальні заклади ведуть заняття державною мовою, але на бажання можуть ввести регіональну, вся ця категорія регіональності достатньо абсурдно там виписана. Там навіть село може вважатись регіоном. Ця категорія ніде в українському законодавстві не була прописана і не використовувалась. За цим законом регіоном це може бути і область, і район, і місто і навіть село. Це все не серйозно і має бути виправлено. Але катастрофи жодної немає", - вважає Лариса Павлівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан

Скорик вважає, що Володимир Литвин поспішив із підписанням цього закону, тепер президенту доведеться теж поставити під ним свій підпис.

"Ну звичайно, він його підпише. У чому проблема, я не розумію? Це все формальності. Нас не цікавили їхні юридичні примочки, нас цікавила суть. Закони підписуються, потім вносяться зміни, це відбувається постійно. Якби Литвин почекав, то можна було б до того внести. А раз уже нема коли внести, то значить закон підпишуть. Ми президента навіть про це не запитували, це і так зрозуміло. Ми про це вже домовились і 27 вересня поправки мають бути внесені на ВР. Президент сказав, що впевнений, що ці зміни будуть нетільки внесені, але й проголосовані", - підсумувала Скорик.

Нагадаємо, що під час зустрічі інтелігенції і Віктора Януковича було вирішено створити робочу групу по внесенню змін до мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Янукович підпише мовний закон, а потім до нього внесуть зміни - Скорик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі