четвер, 16 грудня 2010 16:31

Янукович отримав порцію критики через напади охоронців на журналістів

Янукович отримав порцію критики через напади охоронців на журналістів

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) засуджує ескалацію насильства в Україні по відношенню до засобів масової інформації.

Таку заяву вона зробила після серії нападів на журналістів з боку охорони українських президента і прем'єр-міністра, що сталися в останні місяці. Інші журналісти також стали жертвами подібних нападів від чиновників нижчого рангу.

"Ми засуджуємо це безглузде насильство по відношенню до журналістів, які лише виконують свою роботу, - сказав генеральний секретар МФЖ Айдан Вайт. - Влада повинна поважати право наших колег на безпеку і спонукати свою службу безпеки припинити напади на журналістів".

За даними Незалежної медіа-профспілки України і Київської незалежної медіа-профспілки, сталася певна кількість інцидентів, коли охорона президента і прем'єр-міністра напали на журналістів.

Зафіксовано чотири випадки насильства щодо працівників ЗМІ з червня 2010 року. Це напад на Сергія Андрушка з каналу СТБ, який був 15 червня повалений на землю працівником охорони Януковича. Після того 30 вересня стався інцидент з Тетяною Светницькою, репортеркою "Газети по-українськи", коли президентський охоронець вилучив фотографії з її камери. І останній напад здійснив 29 листопада охоронець Азарова на знімальну групу "5-го каналу", поламавши при цьому журналістам камеру.

"Влада не вжила жодних заходів, щоби запобігти подібним діям, тому журналісти занепокоєні тим, що чиновники все частіше вдаються до насильства. Київська незалежна медіа-профспілка наводить приклад вільного журналіста Дементія Білого, який 14 вересня був побитий охороною херсонського мера Володимира Сальдо", - йдеться у заяві.

МФЖ підтримала заклик Київської незалежної медіа-профспілки до української влади продемонструвати нетерпимість до насильства щодо журналістів, особливо у рік десятої річниці вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Практика терпимості до винуватців злочинів проти ЗМІ ставить під сумнів запевнення про верховенство права в Україні", - додав Вайт.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Янукович отримав порцію критики через напади охоронців на журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі