вівторок, 26 квітня 2011 15:21

Янукович може використати "харківські угоди" проти Путіна - експерт

Янукович може використати "харківські угоди" проти Путіна - експерт

Укладання "харківських угод" між президентом Януковичем та його російським колегою Дмитром Медведєвим було величезною помилкою українського лідера.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Якщо ви щойно прийшли до влади ні в якому разі не підписуйте жодних договорів з ЖЕКом чи Кремлем, Вашингтоном олігархами, бо поки ви недосвідчені Вам підсовують свідомо неперспективний договір. Крім того, за цим договором добре видно, що Росія діє швидше за принципом своєрідного шантажу та прагматизму ніж з розрахунку на ідеологічну близкість нової влади Януковича та Кремля", - підкреслив політолог.

"За усієї відкритості якої прагнув Янукович до Росії він зіткнувся з дуже жорстким ставленням з боку тамтешніх владоможців", - додав політолог.

Небоженко також зауважив, що з підписанням харківських угод для Кремля відкрилися величезні корупційні можливості в Україні.

"І врешті для Кремля не настільки важливі геополітичні успіхи як корупційні можливості які відкриваються з підписанням "харківських угод". За цілий рік переважно стояло питання про поглинання українських підприємств, про виділення сумнівного кредиту на будівництво АЕС, але не про геополітичне зближення України та Росії. Цей конфлікт між геополітичними вимогами Кремля та корупційними побажанням дуже добре відобразився за рік під час обговорення Митного созу, коли до обіду обговорювали Митний союз, однак після обіду говорили про те, яке підприємства України мають відійти особисто в імперію Путіна", - додав Віктор Небоженко.

Експерт також переконаний, що в разі якби не було "харківських угод" Україна би значно більш швидшими темпами рухалася до Митного союзу.

"Росія налякала Януковича та донецьких олігархів і тепер, звичайно вони бояться будь-якого навіть найбільш невинного документу. Таким чином, геополітичної необхідності у підписанні харківських угод не було. Однак наші північні сусіди скористалися недосвідченістю Януковичу і він на них образився", - додав Небоженко.

"І тепер, кожного разу, коли російська делегація буде приїздити до України, вітчизняні чиновники не будуть знати, який в неї інтерес - чи це демонстрація політичної близькості країни чи звичайна корупція та лобізм російського бізнесу. Навряд чи вдруге вдасться підписати аналогічний документ, тому що він просто не працює", - підкреслив експерт.

Експерт також сумнівається у скасуванні найближчим часом "харківських угод". Водночас він не виключив, що Янукович шантажуватиме Путіна можливою денонсацією домовленостей.

"Поки що вірогідність цього є надзвичайно малою, хіба що влада піде на зустріч побажанням опозиції і виконати її вимоги, щоб мати розв'язані руки перед Москвою. Це може статися у серпні, під час газових переговорів. Тоді, Янукович може сказати: "ну що я можу зробити, у нас незалежний суд, прокуратура, які вважають, що ці документи загрожують національній безпеці. І тоді Путіну доведеться піти на зустріч Україні", - резюмував Небоженко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович може використати "харківські угоди" проти Путіна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі