понеділок, 28 березня 2011 16:56

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Янукович і Ко ще не знають, що робити з Кучмою - експерт

Янукович і Ко ще не знають, що робити з Кучмою - експерт

Кримінальна справа проти Леоніда Кучми стосовно вбивства журналіста Георгія Гонгадзе наврядчи завершиться обвинувальним вироком для екс-президента.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Існує кілька версій чому справу порушили саме зараз. Одна з версій це спробувати формально вивести Кучму зі справи. Тобто за відсутністю складу злочину буде прийнято рішення про його виправдання. Хоча як на мене це не зовсім логічно.Друга версія полягає в тому, що ті політичні сили, які ще мають вплив на сьогодення чинна влада їх м'яко кажучи більш відсторонила. Це стосується, зокрема Володимира Михайловича Литвина, щоб він був більш покладистим, та разом зі своєю політичною силою голосував за закони, які пропонує влада, оскільки вже увійшов до коаліції", - зазначає Бала.

"Інша версія може бути пов'язана з тим, що існує певна боротьба груп впливу у середині Партії регіонів і той же Ренат Кузьмін є ньюзмейкером, до нього прикута уся увага і у цьому сенсі він отримає політичні та не тільки політичні дивіденди. Не варто також забувати, що Сергій Льовочкін був першим помічником у Кучми, а також радником спікера парламенту Володимира Литвина.Іще одна версія, яку можна озвучити стосується мас-медійних ресурсів зятя Леоніда Даниловича Віктора Пінчука. Таким чином влада хоче, щоб інформаційний простір працював в одному напрямку, а не так, як собі дозволяють деякі ЗМІ, підконтрольні пану Пінчуку", - додає експерт.

Крім того, за його словами порушення кримінальної справи дозволить відвернути увагу від ситуації в країні

"Поки важко говорити, чим завершиться розгляд цієї кримінальної справи, бо все залежить віл волі однієї людини, правила тут не працюють. Мені дуже важко уявити, що ці речі відбулися без відповідної санкції Віктора Федоровича. Якщо вони відбулися, якщо якась група почала свою гру, то тоді ця влада не є настільки вертикальною", - зазначив політик.

Водночас він поки не бачить бажання влади розслідувати кримінальну справу проти Кучми.

"Проте мені досить важко уявити, що у влади є бажання в той чи інший спосіб притягнути Леоніда Даниловича до кримінальної відповідальності, хоча, зрозуміло, що суспільство заточене так, що він апріорі є винним"

Експерт також сумнівається, що у справі Гонгадзе буде допитаний спікер парламенту Володимир Литвин.

"Навряд чи за Кучмою піде Литвин, але те, що це є певний сигнал для Володимира Михайловича Литвина це є абсолютно зрозуміло. Наскільки захочуть чи не захочуть(порушувати кримінальну справу проти Литвина-Ред.)? З одного боку в нинішніх умовах допит Литвина виглядає цілком логічним. Це буде залежати від певних зустрічей. І якщо будуть домовленості, я не думаю, що треба буде робити якісь публічні реч", - зауважив Бала.

"В будь-якому разі я на сьогоднішній день в цьому питанні бачу більше політичних хвостів ніж з реальним бажанням щось вирішити, знайти. Виглядає це все трохи дивно і нагадує якесь телевізійне шоу. Вцілому ми спостерігаємо повернення до тієї ситуації, коли Генпрокуратура стає інструментом вирішення політичних та бізнесових питань", - додав аналітик.

Ще одним ймовірним наслідком цієї справи Віталій Бала називає новий перерозподіл власності.

"Одним з економічних наслідків цієї справи може стати новий перерозподіл власності, бо рішення нашої влади є алогічними. І зав'язавши усю цю процедуру(справу проти Кучму-Ред.), влада не до кінця прорахувала можливі сценарії і буде вибирати по ходу найращий. Говорити про фінал цієї історії зарано", - резюмував Бала.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Ко ще не знають, що робити з Кучмою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі