середа, 22 грудня 2010 10:37

Антикорупційні закони Януковича повертають Україну в 1992 рік

Антикорупційні закони Януковича повертають Україну в 1992 рік

У міжнародній антикорупційної організації Transparency International вважають, що скасування в Україну антикорупційного законодавства на користь ініціатив Президента Віктора Януковича викликане бажанням глави держави персонально впливати на політику в цій галузі.

На думку організації, на практиці скасування Верховною Радою пакету антикорупційних законів означає повернення до "морально застарілого і беззубого Закону" Про боротьбу з корупцією "в редакції далекого 1992 року".

"Скасувавши антикорупційні закони і поставивши на розгляд аналогічний закон від Віктора Януковича, депутати злякалися власної тіні", - йдеться в заяві організації.

"Найбільш найгіршим у цій ситуації є фактична втрата Україною власної репутації у міжнародних антикорупційних колах. Адже, скасувавши антикорупційні закони, Україні ще більше віддалилася від виконання своїх зобов'язань перед GRECO (Група країн Ради Європи проти корупції) та OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку) ", - сказано в повідомленні.

При цьому в організації зазначають, що президентський законопроект на 80% повторює скасований пакет законів.

"Реальна причина скасування законів вбачається в бажанні Президента максимально впливати на державну антикорупційну політику. Адже президентський законопроект передбачає фактичне позбавлення Кабінету Міністрів України та профільного парламентського комітету будь-яких функцій в координації антикорупційної політики з їх передачею визначеному Президентом спеціальному органу. Відповідно до законопроекту Януковича антикорупційну стратегію відтепер розробляє безпосередньо Президент України, а виконання буде координувати Національний антикорупційний комітет при ньому або аналог цього органу ", - йдеться в заяві.

Крім деяких плюсів, які існують в законопроекті Президента, існує і багато недоліків, головний з яких полягає в тому, що законопроект не містить "навіть згадок про санкції за вчинення корупційних дій юридичними особами (зокрема, компаніями)".

"Така позиція Президента фактично суперечить вимогам Конвенції ООН проти корупції, ратифікованої Україною ще у 2006 році. Також Президент виступає проти проведення будь-яких спеціальних перевірок щодо близьких осіб публічних службовців і кандидатів на працевлаштування в органи влади, так само як і проти оповіщення будь-якої інформації, включно з деклараціями їх доходів і витрат, наявних корпоративних прав тощо щодо близьких осіб ", - йдеться в заяві Transparency International.

"Також законопроект Президента фактично вважає за доцільне збереження практики позабюджетного фінансування органів влади і правоохоронних органів", - стверджують в організації.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України скасувала антикорупційні закони і включила до порядку президентський антикорупційний законопроект.

За матеріалами ЛІГА

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційні закони Януковича повертають Україну в 1992 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі