пʼятниця, 23 липня 2021 11:55

Активісту спалили будинок - організаторів не знайшли
5

Рік тому, 23 липня вночі, невідомі підпалили будинок голови громадської організації Центр протидії корупції Віталія Шабуніна. Він проживає в селі Гнідин біля Києва.

"Ніхто не постраждав: нас з дітьми не було, а батьки встигли вибігти. Сусідка почула вибух і побачила, як спалахнув вхід", - написав Шабунін у Facebook.

Слідчі Бориспільського відділу поліції за процесуальним керівництвом прокуратури відкрили кримінальне провадження за статтею "Умисне знищення або пошкодження майна". За це передбачено від трьох до 10 років тюрми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцянка Зеленського "Весна прийде - саджати будемо" виявилася пшиком

На подію відреагувало представництво ЄС і посольство США в Україні. Закликали владу притягнути винних до відповідальності.

"Ті, хто підпалив мій будинок, чудово розуміють, що розслідувати цей злочин доведеться Нацполіції Арсена Авакова, а процесуальне керівництво ляже на плечі генпрокурорки Ірині Венедіктовій.

Тому замовники підпалення чітко усвідомлювали, що покарання їх не дожене. Це політична відповідальність Зеленського, бо ніхто з нас не може "поремонтувати" Нацполіцію чи звільнити суддю. Для цього існує політична влада, яку ми обираємо. Вона, в теорії, має ремонтувати інституції, що не працюють, нормативним регулюванням і кадровими рішеннями", - заявив тоді Шабунін.

За чотири місяці після підпалу "суперреформована" Аваковим поліція не спромоглася знайти навіть виконавців, повідомив згодом активіст.

"Виконавців - не організаторів чи замовників. Важко уявити, як сильно треба було старатися, щоб не знайти виконавців. З усіма камерами в тому районі, з можливістю фізичного заходу на вулицю лише з двох місць, з усіма оперативними можливостями поліції", - зауважив.

У грудні 2020 року під дверима квартири матері Шабуніна у Рівному виявили вибухівку.

Минулого тижня Верховна Рада призначила Дениса Монастирського міністром внутрішніх справ.

Парламент звільнив з цієї посади Арсена Авакова. Попередньо він написав заяву про відставку. Аваков понад сім років керував МВС.

Зараз ви читаєте новину «Активісту спалили будинок - організаторів не знайшли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі