неділя, 10 листопада 2019 20:48

"Якщо втратимо більшість, доведеться домовлятися з іншими. А у них умови - чортячі": як "Слуга народу" з'їзд проводила
11

Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

У неділю, 10 листопада, у Києві проходив перший етап позачергового з'їзду партії "Слуга народу". Його зібрали у конгресно-виставковому центрі "Парковий" на столичному Печерську. Будівля відома вертолітним майданчиком, що належав екс-президентові-втікачу Віктору Януковичу.

Gazeta.ua ділиться подробицями.

Об 11.00 біля входу до приміщення чути вигуки "Ганьба". Там зібралися близько 50 чоловік. Тримають плакати "Я не лох. #SaveФОП", "Президент, тримай слово", "Не дамо знищити спрощену систему". Представляються підприємцями. За ними слідкує поліція діалогу.

  До "слуг народу" прийшли люди з плакатами.
До "слуг народу" прийшли люди з плакатами.

Усередину пускають за списками запрошених.

"Слуги" сходяться на третьому поверсі.

- Будемо виходити на новий формат партійного будівництва, - говорить у холі журналістам перший заступник голови фракції "СН" Олександр Корнієнко. - Хочемо спробувати щось схоже на партії Європейського союзу. Це можуть бути десятки тисяч людей по всій Україні. Але ми не женемося за кількістю. Підхід – щоб не поєднувати посаду у владі та партійну роботу. Чим партії влади грішили, що голова облдержадміністрації – голова обласної організації, голова РДА – районного осередку. Хочемо від цього відійти, щоб партія була партією, громадським об'єднанням.

Зараз політсила нараховує близько 300 членів, каже він.

Про секс-скандал навколо його колеги по фракції Богдана Яременка говорити не хоче: "Це ж з'їзд партії, а не засідання фракції".

Про заяву президента Володимира Зеленського щодо "серйозних висновків до кінця року" по нардепах із владої більшості каже: "Не знаю, що президент мав на увазі. Не прокоментую".

На стінах увімкнені телевізори. Показують виступ Зеленського на стадіоні "Дніпро-Арена", коли той ще був кандидатом у президенти.

- Тільки от до цього з'їзду написав заяву на вступ (в партію. – Gazeta.ua), - каже голова фракції "СН" Давид Арахамія.

- Президента турбує, що є скандали, інтриги. Ви ж знаєте, що за 60 днів ми прийняли 77 законів. Ніколи такого темпу не було, - говорить Арахамія. – Якщо втратимо монобільшість, нам прийдеться домовлятися з іншими фракціями. А я так скажу - за виключенням "Голосу" інші фракції, у них умови домовленостей – чортячі. По іншому не можу сказати. Щось на щось обміняти. Ми взагалі не хочемо вступати у якісь договорняки. А всі ж хочуть – розрушити, щоб у нас ослабла позиція. Потім приходити і казати "Хочете наші голоси? Давайте домовлятися". Вони ж не хочуть домовлятися про розвиток країни, а про якісь шкурняки. Зараз наша позиція сильна завдяки тому, що є 254 депутати. Якщо буде 220, все – "давайте сідати і домовлятися".

На столах у буфеті – сік, мінеральна вода, вівсяне печиво, фрукти. Пригощають кавою та чаєм.

  Гостей частували скромніше, ніж у штабі під час виборів.
Гостей частували скромніше, ніж у штабі під час виборів.

- Це не масові акції, - говорить "слуга народу" Микита Потураєв про пікет під з'їздом. – Це точно не податковий Майдан. Люди звичайно занепокоєні. Але новели закону не складні. Скачати безкоштовне програмне обладнання і вести облік у комп'ютері не важко. Електронна звітність дуже проста. Навпаки, робимо роботу для ФОПів більш комфортною. Щоб економіка була прозорою, клієнти могли отримувати інформацію, якщо товар не відповідає якостям, які обіцяв продавець.

У конференц-залі, де на 12.00 запланований з'їзд, потрохи збираються люди.

- А можна з вами селфі? – питає чоловік у нардепа, борця Жана Беленюка. У черзі із подібним проханням ще один.

Президент не приїде, кажуть відвідувачі.

За десять хвилин до анонсованого початку з'являється голова Верховної Ради та голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков. Прямує на терасу, де курять. Звідти повертається до зали. Його оточують журналісти.

З'їзд розпочинають із півгодинним запізненням. Звучить Гімн.

- Слава Україні! – звертаються.

- Героям слава.

У залі понад дві сотні чоловік.

Грає мелодія з виборчих роликів Зеленського. З'їзд веде Корнієнко.

- У нас поки не діджиталізація, як у Верховній Раді, треба голосувати мандатами.

Голосують 52 делегати від регіональних парторганізацій. У руках тримають зелені картки.

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Новий голова партії із попередником.
Новий голова партії із попередником.

На сцену виходить Разумков. Йому аплодують.

- Маємо найбільшу фракцію, - говорить спікер. - Це досягнення команди людей, які об'єдналися навколо Володимира Зеленського. Народні депутати, які зібралися у цій залі, хотів би їм нагадати, щоб без цієї команди вони ніколи би не стали народними депутатами. Треба зробити все, щоб повторити результат президентських та парламентських виборів на місцевих. Нам треба створити широку партійну структуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент: "Свинарчуки, Пашинський, Дубневич, Микитась. Щодо них будуть вироки"

- З великою повагою слідкуємо за подіями в Україні з Брюсселю. Те, що ви змогли вистояти перед воєнним натиском з боку Російської Федерації, зуміли відстояти і платите за це велику ціну, ви стали прикладом у 21 столітті в Європі, що за свої цінності, переконання треба боротися. І можна перемогти навіть більшого ворога. Друга сторона шукає всі можливості, як виграти на переговорному столі. Але Україна не одна, ви маєте багато партнерів. У нашій групі друзів – 50 членів Європарламенту, представляємо всі політичні партії і багато країн. Слава Україні! - говорить литовський депутат, голова групи "Друзі Європейської України" в Європарламенті Петрас Ауштревічус.

Задовольняють заяву Разумкова про складання повноважень голови партії. На його місце розглядають єдину кандидатуру – Корнієка. Той доповідає.

- Ціна питання завелика. Мова йде про долю країни. Про кардинальні зміни, які не можемо згаяти. Це вам скаже кожен таксист, який вас сюди привіз. І який вже намітив, куди тікати, якщо в нас теж не вийде. Маємо починати переглядати підхід до підбору кандидатів у місцеві ради. Щоб це були лідери не за кількістю заводів-пароходів і не за довжиною банківського рахунку. Це повинні бути лідери, які слухають людей. Під час підготовки до місцевих виборів маємо зосередитися на пошуку людей для оновлення політичного класу, - говорить Корнієнко.

Його обирають на чотири роки. Рішення ухвалюють одноголосно. Аплодують стоячи.

Вирішують брати участь у місцевих виборах 22 та 29 грудня. Заявляють, що мають близько 1700 кандидатів у депутати та 90 - на голів.

У партію приймають 27 нардепів з фракції "СН". Серед них – Давид Арахамія, Олександр Дубінський, Микола Тищенко, Святослав Юраш.

З'їзд триває годину. Наступний відбудеться 15 лютого.

Із зали люди знову повертаються до буфету. До меню додаються еклери.

- Ну що, всі вступили в партію?

- Лєночка, я тут гляну, що ще з'їсти, - чути серед присутніх.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо втратимо більшість, доведеться домовлятися з іншими. А у них умови - чортячі": як "Слуга народу" з'їзд проводила». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі