понеділок, 26 липня 2021 20:23

Якщо все обмежиться розмовами, підтримки США не буде - експерт про Кримську платформу

Якщо все обмежиться розмовами, підтримки США не буде - експерт про Кримську платформу
Володимир Горбач: "Слід докладно пояснити, що саме має робити Кримська платформа і як наші партнери можуть у цьому допомогти". Фото: Радіо Свобода

Відмова американського лідера Джо Байдена від участі у Кримській платформі не означає, що США втрачають інтерес до України. Якщо результати серпневого саміту будуть плідними – США підтримають Кримську платформу. Головне – донести до західних партнерів, що собою являє ця ініціатива.

Про це Gazeta.ua розповів експерт із міжнародних питань Володимир Горбач.

"Україна зовсім не зникає з порядку денного США, – каже він. – Ніхто особливо й не сподівався, що Байден особисто приїде на саміт. За півроку він здійснив усього один візит за межі Сполучених Штатів. На саміті буде присутній представник адміністрації США високого рангу, і це нормально. А відсутність Байдена зовсім не означає якоїсь неповаги до кримського питання з боку США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали кандидатів на посла США в Україні

Якщо ми зможемо вдало презентувати цю ініціативу, показати, що вона справді чогось варта – тоді американці її підтримають. Якщо все обмежиться розмовами – тоді підтримки не буде, наголошує міжнародник.

"Багато хто з наших західних партнерів досі питає: "А що таке Кримська платформа?" Вони не можуть зрозуміти, про які ініціативи йдеться, що саме треба робити. Всі погоджуються, що треба порушувати питання Криму, але треба вирішити, як саме це робити. Тому слід докладно пояснити, що саме має робити Кримська платформа і як наші партнери можуть у цьому допомогти".

Потрібно весь час нагадувати, що проблема Криму є, але водночас розуміти, що ефективних швидких шляхів його повернення не існує, наголошує Володимир Горбач.

"Але це не означає, що треба опускати руки. Штати можуть нас підтримувати, нагадуючи про своє невизнання окупації Криму та продовжуючи санкції, запроваджені відразу після анексії. Головне – нагадувати на різних міжнародних самітах про кримську проблему, що вона є і вона не вирішена", – заявляє він.

Президент США Джозеф Байден, попри особисте запрошення Володимира Зеленського, відмовився взяти участь у київському саміті Кримської платформи. Замість американського лідера на саміті буде присутній член уряду США.

23 серпня, напередодні 30-ї річниці Незалежності України, у Києві відбудеться установчий саміт Кримської платформи. У ньому візьмуть участь представники близько 30 держав. Головним питанням Кримської платформи буде деокупація Криму та повернення його до складу України.

Зараз ви читаєте новину «Якщо все обмежиться розмовами, підтримки США не буде - експерт про Кримську платформу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі